2008-03-28

Savavalės statybos: „...niekas nebuvo daroma be valdžios žinios...“

Klaipėdoje - vienos didžiausių savavalių statybų Lietuvoje

Taip pat skaityti čia.

Apie savavales statybas rašiau anksčiau čia, nuotraukos ir tekstai čia ir čia.,

Vox Maris žinios: Klaipėdoje išaiškinta savavalė statyba:

AB "Klaipėdos mediena" atstovė Edita Urbonienė aiškina, kad „...visi žino, visi supranta, tik užtruko truputį miesto taryboje, niekas nebuvo daroma be valdžios žinios..." (klausyti visą jos tekstą čia).

Klaipėdoje - vienos didžiausių savavalių statybų Lietuvoje

http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/article.php?id=16476907

http://www.alfa.lt/straipsnis/177618

Radijo stoties "Vox Maris" žinių tarnyba

2008 kovo mėn. 28 d. 10:32

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos, patikrinusi 13-os Klaipėdos miesto tarybos narių prašymą dėl savavalių statybų Klaipėdos mieste, nustatė, kad tarybos narių išdėstyti faktai pasitvirtino.

Nustatyta, kad statytojo – UAB „Švyturys-Utenos alus" sandėlis Šilutės pl. 71, Klaipėdoje pastatytas be statybos leidimo ir neturint patvirtinto detaliojo plano (statybos rangovas – UAB „Gelresta").

Pasak Klaipėdos miesto tarybos nario Naglio Puteikio, tai vienos didžiausių savavalių statybų Lietuvoje ir pagal plotą, ir pagal aukštį.

Kitos didelės bendrovės - AB „Klaipėdos mediena" nauja katilinė Liepų g. 68 , Klaipėdoje tai pat pastatyta be statybos leidimo ir neturint patvirtinto detaliojo plano.

Statybos inspekcija abiem pažeidėjams surašė aktus dėl savavališkos statybos, Statinio statybos sustabdymo aktus bei administracinio pažeidimo protokolus ir persiuntė juos nagrinėti Klaipėdos apylinkės teismui.

Šalyje streikuoja vienintelė Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazija VOX MARIS 080326

Šalyje streikuoja vienintelė Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazija VOX MARIS 080326

http://www.voxmaris.lt/lt/vox_maris_zinios

 

2008 03 26. Prieš pora savaičių šalį apėmęs neterminuotas mokytojų streikas traukiasi. Pasiekę norimų rezultatų daugelis mokyklų streiką nutraukė. Mūšyje dėl teisėtų atlyginimų ir šviesesnės ateities iki šiol kovoja tik Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazija. Plačiau:

 

Klaipėdoje esanti Eduardo Balsio menų gimnazija, vienintelė mokykla šalyje vis dar tęsia prieš pora savaičių prasidėjusį neterminuotą mokytojų streiką. Anot streiko komiteto pirmininkės Editos Kalninienės, streikas nenutrauktas nes Klaipėdos apskrities viršininko administracija atsisakė visiems streikuojantiems mokytojams vienodai apmokėti už streiko dienas.

 

Streiko komiteto pirmininkė Edita Kalninienė. Klausyti.

 

Klaipėdos Eduardo Balsio menu gimnazijos steigėjas yra Klaipėdos apskrities viršininko administracija. Visų kitų mokyklų mokytojams už streiko dienas bus apmokama.

Kiti šalies mokytojai šiandien Šventosios Kotrynos bažnyčioje, 15 val. pradeda penkias valandas truksiantį Vilniaus muzikos ir meno mokyklų mokytojų koncertą. Tai pilietinė akcija, skirta paremti streikuojančius mokytojus. Taip pat šios akcijos metu bus parodyta išskirtinė muzikos ir meno mokyklų darbuotojų padėtis.

 

Vox Maris žinios

DĖL VALSTYBĖS TARNAUTOJŲ, DIRBANČIŲ SAUGOMŲ TERITORIJŲ TARNYBOJE IR KURŠIŲ NERIJOS NACIONALINIO PARKO DIREKCIJOJE, ATSIPRAŠYMO

Klaipėdos m. savivaldybės administracijos Ryšių su visuomene skyriaus

Viešųjų ryšių poskyrio vedėjui A.Juškevičiui

 

Nuorašai:          Klaipėdos m. savivaldybės administracijos direktoriui A.Každailevičiui

Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai prie Aplinkos ministerijos

Kuršių Nerijos nacionalinio parko direkcijai

2008 03 26 Nr. Fr-12-Ju

 

DĖL VALSTYBĖS TARNAUTOJŲ, DIRBANČIŲ SAUGOMŲ TERITORIJŲ TARNYBOJE IR KURŠIŲ NERIJOS NACIONALINIO PARKO DIREKCIJOJE, ATSIPRAŠYMO

 

2008 03 07 d. Jūs iš savo tarnybinio kompiuterio ir savo tarnybinio elektroninio pašto darbo metu (darbo valandomis – t.y. 15 val. 09 min.) išsiuntėte žiniasklaidai tokį pranešimą (persiunčiu jį kitiems adresatams ir Jums elektroniniu paštu iš savo elektroninio pašto nputeikis@agency.lt, kad matytųsi elektroninio pašto atributai) :

„Original Message From: Andrius Juskevicius

To: [N.P.: nurodomi žiniasklaidos el.paštai]

Sent: Friday, March 07, 2008 3:09 PM Subject: piketas

Piketas

Kovo 11 d. nuo 12 val. iki 15 val. Smiltynėje vyks gyventojų piketas, nukreiptas prieš Saugotinų teritorijų tarnybos ir nacionalinio parko direkcijos vykdomą gyventojų genocidą [N.P.: pabraukta mano] Kuršių nerijoje. Piketą planuojama rengti Smiltynės teritorijoje prie Senosios perkėlos automobilių stovėjimo aikštelėje."

 

Skandalinga jau vien tai, kad Klaipėdos m. savivaldybės vardu Jūs pranešate apie kitų asmenų organizuojamą piketą ir nenurodote, kas organizuoja šį piketą.

Taip pat esu įsitikinęs, kad tokie Jūsų tekstai yra ne tik absurdiški (istoriografijoje bent jau iki aukščiau minėto Jūsų teksto išplatinimo nurodomi šie per paskutinius 100 metų vykę genocido atvejai: Holokausto metais nacių vykdytas žydų tautos genocidas, Kampučijoje raudonųjų khmerų vykdytas gyventojų genocidas, Bosnių genocidas, vykdytas Jugoslavijos armijos Serbų Respublikoje 1992-1995 m. Bosnijos karo metu, Ruandos genocidas 1994 m. tarp vietinių etninių grupių), bet ir amoralūs, nes Jūsų paminėtų tarnybos ir direkcijos valstybės tarnautojai, kiti iš valstybės biudžeto išlaikomi darbuotojai tiesiog atlieka savo pareigas.

Maža to, manau, kad Jūsų teiginys apie Saugomų teritorijų tarnybos ir Kuršių Nerijos nacionalinio parko direkcijos darbuotojų „vykdomą gyventojų genocidą" yra šmeižikiškas ir diskredituoja Klaipėdos m. savivaldybės institucijas.

 

Todėl prašau tokiu pat būdu, kaip išplatinote aukščiau minimą pranešimą, atsiimti valstybės tarnautojus, kurie dirba Saugomų teritorijų tarnyboje ir KNNP direkcijoje, įžeidžiančius aukščiau paminėtus savo žodžius bei atsiprašyti šių valstybės tarnautojų raštu apie tai informuojant taip pat ir visuomenę.

 

Frakcijos pirmininkas                                                    Naglis Puteikis

 

8-652-76250; nputeikis@agency.lt; puteikis@gmail.com

2008-03-26

DĖL VALSTYBĖS TARNAUTOJŲ VEIKLOS ETIKOS TAISYKLIŲ PAŽEIDIMO IR DĖL VIEŠO STREIKUOJANČIŲ MOKYTOJŲ ATSIPRAŠYMO

Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotojai V.Kazakauskienei

Klaipėdos m savivaldybės administracijos direktoriui A. Každailevičiui

2008 03 21 Nr. Fr-11-A

DĖL VALSTYBĖS TARNAUTOJŲ VEIKLOS ETIKOS TAISYKLIŲ PAŽEIDIMO

IR DĖL VIEŠO STREIKUOJANČIŲ MOKYTOJŲ ATSIPRAŠYMO

Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2002 m. birželio 24 d.nutarimu Nr. 968 patvirtino „Valstybės tarnautojų veiklos etikos taisykles". Gerb. Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotoja V.Kazakauskiene, norėčiau pateikti Jums keletą ištraukų iš šių taisyklių:

... valstybės tarnautojas privalo:

2.1. gerbti žmogų, jo teises ir laisves, valstybę, jos institucijas ir įstaigas, laikytis Lietuvos Respublikos Konstitucijos, įstatymų,

3.1. vienodai tarnauti visiems žmonėms, nepaisydamas tautybės, rasės, lyties, kalbos, kilmės, socialinės padėties, religinių įsitikinimų ir politinių pažiūrų;

6.1. būti objektyvus ir neturėti asmeninio išankstinio nusistatymo, priimdamas sprendimus;

6.2. elgtis nešališkai, skirdamas tinkamą dėmesį žmonių teisėms, vykdydamas savo pareigas;

6.3. elgtis teisėtai ir savo įgaliojimus naudoti nešališkai priimdamas sprendimus;

7.1. asmeniškai atsakyti už savo sprendimus;

9.2. būti mandagus, malonus, paslaugus ir tvarkingas;

9.4. būti tolerantiškas, pagarbiai elgtis su kitais valstybės tarnautojais, kitais žmonėmis;

9.7. konfliktinėmis aplinkybėmis elgtis objektyviai ir nešališkai, išklausyti abiejų pusių argumentus ir ieškoti objektyviausio sprendimo;

9.8. pripažinti savo klaidas ir jas taisyti arba siūlyti taisyti.

10. Valstybės tarnautojas privalo vadovautis šiomis taisyklėmis.

Esu įsitikinęs, kad Jūs 2008 03 05 d. „Balticum-TV" žinių laidoje ištardama apie streikuojančius mokytojus šiuos žodžius - Manau, kad tose mokyklose, kur apskritai nepradėjo streikuoti, vis tik dirba mokytojai tie tikrieji, tie mokytojai – iš didžiosios raidės" – pažeidėte aukščiau cituojamas Valstybės tarnautojų veiklos etikos taisyklių nuostatas, nes Lietuvos Respublikos Konstitucijos 51 straipsnis garantuoja teisę į streiką ("Darbuotojai, gindami savo ekonominius ir socialinius interesus, turi teisę streikuoti"), Lietuvos Respublikos Darbo kodekso 82 straipsnio 1 dalyje pasakyta, kad „Niekas negali būti verčiamas dalyvauti arba atsisakyti dalyvauti streike", o Jūs savo minėtu pasisakymu kvestionuojate teisę streikuoti, žeminate streikuojančius, elgiatės nepagarbiai jų atžvilgiu, nevienodai tarnavote žmonėms, nes palaikėte tik vieną pusę - nestreikuojančius mokytojus, nebuvote objektyvi, nebuvote mandagi, nesielgėte objektyviai, negerbėte žmogaus teisių ir t.t.

Siūlau Jums ir prašau Jūsų vadovaujantis minėtų taisyklių 9.8 punktu pripažinti savo klaidą ir ją taisyti viešai tokiu pat būdu, kaip ją padarėte, t.y. per „Balticum-TV" žinių laidą atsiprašyti streikuojančių mokytojų.

Klaipėdos m. savivaldybės administracijos direktoriaus A. Každailevičiaus prašau: vadovaujantis minėtų taisyklių 12 punktu (12. Jeigu valstybės tarnautojas nesilaiko valstybės tarnautojų etikos veiklos principų, bet kuris asmuo turi teisę pateikti skundą valstybės ar savivaldybės institucijos ar įstaigos, kurioje tarnauja skundžiamas valstybės tarnautojas, vadovui (toliau vadinama – vadovas). Vadovas turi apsvarstyti skundą ir nuspręsti, ar reikia pradėti tarnybinį patikrinimą) pradėti tarnybinį patikrinimą dėl galimo V.Kazakauskienės minėtų taisyklių padaryto aukščiau aprašyto pažeidimo ir laikyti šį mano raštą pranešimu apie galimą valstybės tarnautojos tarnybinį pažeidimą bei pradėti tarnybinės nuobaudos skyrimo procedūrą.

Frakcijos pirmininkas Naglis Puteikis

8-652-76250; nputeikis@agency.lt; puteikis@gmail.com

DĖL VERTIMO ATSISAKYTI DALYVAUTI MOKYTOJŲ STREIKE, ĮŽEIDINĖJIMO IR GALIMO ĮSTATYMŲ PAŽEIDIMO PERSKIRSTANT MOKSLEIVIO KREPŠELIO LĖŠAS

Klaipėdos m savivaldybės administracijos direktoriui A. Každailevičiui

Klaipėdos m savivaldybės tarybos Kontrolės komitetui

Klaipėdos m savivaldybės kontrolierei R.J. Drazdauskienei

Nuorašas: Švietimo skyriaus vedėjai L. Prižgintienei

2008 03 15 Nr. Fr-07-A

DĖL VERTIMO ATSISAKYTI DALYVAUTI MOKYTOJŲ STREIKE, ĮŽEIDINĖJIMO IR GALIMO ĮSTATYMŲ PAŽEIDIMO PERSKIRSTANT MOKSLEIVIO KREPŠELIO LĖŠAS

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 51 straipsnis garantuoja teisę į streiką ("Darbuotojai, gindami savo ekonominius ir socialinius interesus, turi teisę streikuoti"), o 36 straipsnis garantuoja teisę į susirinkimus („Negalima drausti ar trukdyti piliečiams rinktis be ginklo į taikius susirinkimus. Ši teisė negali būti ribojama kitaip, kaip tik įstatymu ir tik tada, kai reikia apsaugoti valstybės ar visuomenės saugumą, viešąją tvarką, žmonių sveikatą ar dorovę arba kitų asmenų teises ir laisves").

Lietuvos Respublikos Darbo kodekso 82 straipsnio („Teisinė streikuotojų padėtis ir garantijos") pirmoje dalyje aiškiai ir nedviprasmiškai pasakyta, kad „Niekas negali būti verčiamas dalyvauti arba atsisakyti dalyvauti streike".

Tačiau kai kurie Klaipėdos m. savivaldybės administracijos atstovai pažeidinėja šią įstatymo nuostatą darydami spaudimą streikuojantiems mokytojams. Pvz. Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotoja V.Kazakauskienė 2008 03 05 d. „Balticum-TV" žinių laidoje pasakė, kad: „Manau, kad tose mokyklose, kur apskritai nepradėjo streikuoti, vis tik dirba mokytojai tie tikrieji, tie mokytojai – iš didžiosios raidės".Tokiu būdu tiesioginė mokytojų valdininkė ne tik juos grubiai įžeidinėja, bet ir akivaizdžiai verčia atsisakyti streikuoti - suprask: streikuojantys mokytojai yra netikri mokytojai ir dar iš mažosios raidės.

Toks pat spaudimas pažeidžiant Konstituciją: administracijos direktoriaus pav. V.Karmanovas uždraudžia streikuojančių mokytojų palaikymo eiseną 2008 03 17 (lieka tik mitingas 12.00 Atgimimo a.).

Mane pasiekė neoficiali informacija apie kitus papildomus panašaus spaudimo būdus: Klaipėdos savivaldybės administracijos atstovai (netikrieji, iš mažosios raidės?) galimai jau padarė, arba planuoja ne tik Darbo kodekso, bet ir kitų įstatymų, reglamentuojančių moksleivio krepšelio paskirstymą, pažeidimą, kuris naudojamas kovoje su streikuojančiais mokytojais: pasinaudojant teise perskirstyti iki 5 proc. moksleivių krepšelio lėšų atimti juos iš streikuojančių mokyklų ir perduoti juos nestreikuojančioms mokykloms galimai tokių mokyklų vadovų skatinimui.

Prašau administracijos direktorių imti priemonių, kad Jūsų pavaldiniai nepažeidinėtų Konstitucijos, įstatymų, neįžeidinėtų ir netrukdytų streikuojantiems mokytojams, nepažeistų jų teisių, nediskriminuotų jų, o V.Kazakauskienė - atsiprašytų mokytojų per „Balticum-TV" žinias.

Prašau kontrolės institucijų, kurioms adresuoju šį kreipimąsi, patikrinti, kaip 2007 m. 01-12 mėn.. ir 2008 m. 01-03 mėn. Klaipėdos m. savivaldybės administracijoje buvo pasinaudota teise perskirstyti iki 5 proc. moksleivių krepšelį, t.y. nuo kurių mokyklų buvo nuimta, kurioms perduota ir kam panaudotos šios lėšos, o taip pat būtinai patikrinti, ar buvo laikomasi visų tokio perskirstymo sąlygų , ypač ar buvo vykdomas privalomas suderinimas su tų mokyklų, nuo kurių nuiminėjo minėto krepšelio dalis, darbuotojų atstovais.

Patikrinimo rezultatus prašau paskelbti viešai.

Taip pat prašau administracijos direktorių pateikti man raštu (pridedant elektroninę laikmeną su „Excel" lentele) 2005-2007 m. 01-12 mėn.. ir 2008 m. 01-03 mėn. visų bendrojo lavinimo mokyklų vadovų personalinių priedų prie tarnybinio atlyginimo ir vienkartinių piniginių išmokų kasmėnesinę suvestinę litais (įstaigos pavadinimas, vadovo pareigos, per mėnesį gautas tarnybinis atlyginimas, per mėnesį gautas priedas, per mėnesį gauta vienkartinė piniginė išmoka, viso per mėnesį Lt).

Frakcijos pirmininkas Naglis Puteikis

8-652-76250; nputeikis@agency.lt; puteikis@gmail.com

2008-03-01

E.Zingeris: negalime leisti kapitalui katalikų, liuteronų, žydų ar totorių kapinėse statyti savo dangoraižius

Lietuvai nepalanki rezoliucija sulaukė palaikymo JAV Kongrese

http://www.alfa.lt/straipsnis/173716

E. Zingerio teigimu, reikėtų suregistruoti visas buvusias kapines, nubrėžti jų ribas, ir šiose teritorijose uždrausti statybas. „Dabar kapinės tapo auksine vieta verslininkams. Ir negalima vadovautis principu, kad visas Vilnius ant kaulų pastatytas“, – sakė jis. „Negalime leisti kapitalui katalikų, liuteronų, žydų ar totorių kapinėse statyti savo dangoraižius“, - teigė politikas.

2008-02-29 16:41

Jūratė Skėrytė Alfa.lt

JAV kongreso Užsienio reikalų komitetas pritarė rezoliucijai, smerkiančiai daugiabučio statybas Vilniuje, kur galėjo buvusių Šnipiškių žydų kapinių riba.
Lietuva deda daug diplomatinių ir politinių pastangų, kad ši rezoliucija nebūtų priimta.
Rezoliucijos projektą praėjusių metų pabaigoje užregistravo Kongreso nariai Michaelas Fergusonas ir Josephas Crowley. Dokumente teigiama, kad Kongresas yra sukrėstas pranešimų apie „istorinių žydų kapinių teritorijoje Šnipiškėse tebevykstančias statybas”.
Anot projekto, Lietuvos ir pasaulio ekspertai yra įsitikinę, kad į šią teritoriją tikrai patenka buvusios kapinės. „XXI amžiuje tebevykstantis kapinių niekinimas įžeidžia tarptautinę žydų bendruomenę ir Amerikos žmones“,– teigiama dokumente.
Lietuvos Vyriausybė kaltinama pažeidusi 2002 metų spalio 15 dieną sudarytą dvišalę sutartį, kuria yra įsipareigojusi išsaugoti visų tautinių, religinių ir etninių grupių, tarp jų – Antrojo pasaulinio karo genocido aukų, – kultūrinį paveldą.
Šia rezoliucija Kongresas turėtų išreikšti Amerikos žmonių tikėjimą, kad žydų kapai nebus toliau niekinami. Priešingu atveju Lietuva rizikuoja susigadinti santykius su JAV ir pasaulio šalių bendruomene.
Pasak Seimo Užsienio reikalų komiteto nario Emanuelio Zingerio, komitetui pritarus rezoliucijai dėl jos dar turės balsuoti Atstovų rūmai. Be to, jo žiniomis, dar viena rezoliucija šiuo klausimu rengiama ir JAV Senate.
E. Zingeris Alfa.lt pranešė pasitraukęs iš užsienio reikalų ministro Petro Vaitiekūno vadovaujamos darbo grupės pasiūlymams dėl buvusių Šnipiškių žydų kapinių parengti. „Išėjau protestuodamas, kad nesugebame sustabdyti statybų“, – sakė parlamentaras.
Jis siūlė teritoriją šalia Sporto rūmų, kur buvo žydų kapinės, paskelbti memorialine vieta ir įtraukti į saugomų vietų sąrašą. „Negalime leisti kapitalui katalikų, liuteronų, žydų ar totorių kapinėse statyti savo dangoraižius“, - teigė politikas.
E. Zingerio teigimu, reikėtų suregistruoti visas buvusias kapines, nubrėžti jų ribas, ir šiose teritorijose uždrausti statybas. „Dabar kapinės tapo auksine vieta verslininkams. Ir negalima vadovautis principu, kad visas Vilnius ant kaulų pastatytas“, – sakė jis.
Lietuvos Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Justinas Karosas vylėsi, kad Kongresas vis dėlto nepritars minėtam rezoliucijos projektui. „Paskubėta su rezoliucija. Iš toliau žmonės nelabai supranta, kas vyksta, - svarstė jis. – Reikia įvertinti teisinę situaciją, į kurią dabar nelabai kreipiama dėmesio. Mes juk suprantame visus moralinius aspektus ir patys bandome išspręsti šį klausimą.“
Tuo metu E. Zingeris atkreipė dėmesį, kad reikia kalbėti ne tik apie Karaliaus Mindaugo apartamentų statybą, bet ir Ūkio banko investicijų grupės planus intensyviai užstatyti teritoriją aplink Sporto rūmus. Neseniai išrinktas konkurso Sporto rūmų teritorijai sutvarkyti nugalėtojas.
Karaliaus Mindaugo apartamentų statyba pradėtos 2004 metais. Tais metais pastatytas pirmas korpusas, o dabar statomas antrasis. Istorijos institutas užpraėjusių metų pradžioje paskelbė, kad antrasis korpusas gali būti statomas ant buvusių žydų kapinių ribos.
Kad būtų išspręstas minėtas konfliktas, praėjusį pavasarį Vilniuje dirbo Lietuvos ir tarptautinių ekspertų grupė. Ji atkreipė dėmesį į reikšmingus Šnipiškių kapinių ribų neatitikimus ir pabrėžė, kad remiantis tik žemėlapiais, kapinių ribų nustatyti negalima. „Todėl įdėmiai išnagrinėjusi kartografinius ir archeologinius šaltinius, ekspertų grupė daro išvadą, kad statybvietė, esanti teritorijoje į šiaurės rytus nuo Olimpiečių ir Rinktinės gatvių sankryžos, beveik neabejotinai iš dalies patenka į kapinių teritoriją“, – pareiškė specialistai.
Žydų kapinės, kurių ribas dabar bandoma nustatyti, Vilniaus centre veikė nuo XVI amžiaus. Jos uždarytos XVIII amžiuje, o 1950 metais sovietų valdžia jas išardė.

Prokuroras kreipėsi į teismą, prašydamas pripažinti paminklosaugininką neveiksniu 080228

Iš pavydo dabartiniams Lietuvos prokurorams Stalinas turėtų grabe vartytis

 

Labai siūlau visiems tinklapio lankytojams perskaityti žemiau pateikiamą tekstą kelis kartus, ypač tą vietą, kurioje aprašomi policijos ir prokuratūros veiksmai, nukreipti prieš Kačerginėje gyvenantį buvusį Kultūros paveldo inspekcijos darbuotoją, aktyvų paminklosaugininką Gediminą Kontrimą.

Jei šitie sovietinių marazmų laikai ir toliau tokiais pat tempais grįžinės, tai tam, kad spėtume vieni pas kitus važinėti į pagalbą, kaip kad į Jūratės Markevičienės teismus, tai reikės antra tiek alternatyvinių ir nealternatyvinių paminklosaugininkų.

Komentuoti straipsnį, manu, nėra reikalo, nes aprašoma istorija itin iškalbinga.

Panašu, kad laikas atėjo kviesti BBC, Dicovery  ir kitas žiniasklaidos imperijas, kurios specializuojasi filmuodamos gyvąją gamtą ir istorinius filmus apie pirmykštes gentis. Mes tuoj būsim, jei ne jau esam, tinkami tokiems filmams.

Ką gi, manau kad prokuroras Tomas Staniulis savo veiksmai rodo, kas iš tikrųjų yra NEVEIKSNUS – jis, Gediminas Kontrimas ar visa prokuratūra. Net Stalinas su savo prokurorais iš pavydo tokiems staniuliams turėtų grabe vartytis.

 

 

Don Kichotas iš Kačerginės sužeistas, bet nenugalėtas

, Lietuvos rytas/Laikinoji sostinė, p. 1, 3

Autorius: Arūnas Dambrauskas, data: 2008 02 28

 

Mėgėjus išgerti jis į akis vadina pašlemėkais ir girtuokliais, o nepagarbiai besielgiančius su tautos kultūriniu paveldu - padugnėmis. Užtai jį rengiamasi sunaikinti.

 

Pasipiktinusi Kačerginės miestelio bendruomenė nusprendė Don Kichotą skaudžiai pamokyti: atimti iš jo visas Lietuvos piliečiui suteikiamas konstitucines teises.

45 metų Gediminas Kontrimas Kačerginėje nuveikė virtinę neįprastų darbų. Pasiekė, kad būtų uždaryta alkoholiu prekiaujanti parduotuvė, o ant jos pakabinta atminimo lenta, jog 1941 metų birželį čia buvo įsikūręs sukilėlių štabas. Sustabdė privačių asmenų savavališkai atliekamą Lietuvos literatūros klasiko Jono Biliūno namo rekonstrukciją. Nutraukė Kačerginės šilo kirtimo darbus. Išreikalavo, kad privatūs asmenys atlaisvintų savavališkai užtvertą keliuką, vedantį į 1941 metų birželio sukilimo dalyvių Stanislovo Daukšos ir Vytauto Linkevičiaus žūties vietą. Kauno rajono savivaldybę privertė sutvarkyti šalia Kačerginės esantį Pyplių piliakalnį. Pasiekė, kad miestelyje būtų pažymėta sukilėlių palaikų išniekinimo vieta ir NKVD būstinė, vadinamasis "stribynas"

Tokia aktyvi ir daugumai visiškai nesuvokiama veikla pribloškė Kačerginės bendruomenę. 42 miestelio gyventojai kolektyviniu pareiškimu kreipėsi į prokuratūrą prašydami, kad ši pradėtų procesą, kurio tikslas - padaryti G.Kontrimą neveiksniu, tai yra atimti iš jo visas teises. Neveiksnus žmogus prilyginamas aplinkoje, nesigaudančiam kūdikiui - jis praranda teisę net savarankiškai nueiti į šalia esančią parduotuvę.

 

Apklausė ekspertą

 

"Jei veiksmas vyktų bent prieš šimtą metų, G.Kontrimas būtų tiesiog užmėtytas akmenimis. Dabar bandoma panaudoti kitą, labai įžūlų ir rafinuotą sunaikinimo būdą, pasitelkiant valstybės valdžią Lietuvoje vykdančią instituciją - teismą", - sakė G.Kontrimo advokatas Gediminas Butkus. Vakar šioje byloje vyko eilinis posėdis, kurio metu buvo apklausiami liudininkai, ekspertai ir psichologai.

G.Kontrimo psichinę sveikatą ištyręs Kauno 1-osios teismo psichiatrijos komisijos ekspertas Sigitas Simanauskas stebėjosi pastangomis daugumai neįtikusį Kačerginės gyventoją paversti neveiksniu. "Turbūt pirmą kartą susidūriau su tokiu kuriozu. Neveiksnumas gali būti skiriamas tik išimtiniais atvejais. Vaizdžiai tariant, neveiksnumas žmogų paverčia daržove. Ištyręs G.Kontrimą, galiu kategoriškai tvirtinti: suteikti neveiksnumą nėra jokio pagrindo" - kalbėjo S.Simanauskas. Pats G.Kontrimas sakė, kad Kačerginės gyventojų reakcija jo nenustebino.

"Žinau, kad individualiai gindamas tautinį paveldą šoku su šakute prieš traukinį. Žmonių pyktį suprantu ir net pateisinu: pavyzdžiui, šuo negali matyti televizoriaus ekrano, o nemažai žmonių tiesiog negali suvokti, kad verta sukti galvą dėl kažkokio Biliūno, šilo, sukilėlių, piliakalnių'' - "Laikinajai sostinei" sakė G.Kontrimas.

 

Susipyko su girtuokliais

 

G.Kontrimas į Kačerginę atvyko 2001 metais ir apsigyveno šalia gražaus pušyno stovinčiame mediniame namelyje, kuris priklausė jo dėdei Steponui Kontrimui - vienam iš Lietuvos laisvės armijos kūrėjų ir vadų. 1990 - 1993 metais G. Kontrimas dirbo prie Seimo veikusioje paveldo inspekcijoje ir buvo atsakingas už Vakarų Lietuvos regioną.

"Tuomet važinėjau automobiliu, kurio numeris buvo LRS 003, o Vytauto Landsbergio -LRS 001. Policininkai atiduodavo pagarbą" - prisiminė bendruomenės nemalonę užsitraukęs Kačerginės gyventojas. Jis turi kultūros vadybos diplomą. Šiuo metu verčia tekstus iš vokiečių ir anglų kalbų. Pirmasis konfliktas įsiplieskė 2001 metais su vietos girtuokliais. Tada G.Kontrimas ėmėsi žygių, kad būtų uždaryta nelegaliai alkoholiu prekiaujanti parduotuvė. "Aš pasakiau, kad tai paveldo objektas, jame veikė 1941 metų birželio sukilimo dalyvių štabas ir čia ne vieta girtuokliauti, šlapintis, gulėti ir miegoti",

- pasakojo G.Kontrimas. Kova su girtuokliais ir jų mėgstama užeiga tęsėsi ketverius metus. G.Kontrimas šią kovą laimėjo - dabar čia alkoholiu nebeprekiaujama, girtuoklių pamėgta pavėsinė išardyta. Tokį sprendimą, remdamasi K.Kontrimo skundais ir informacija, priėmė Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

 

Dar vienas priešas

 

Maždaug tuo pačiu metu G. Kontrimas įgijo dar vieną, tačiau jau daug rimtesnį priešą - Kačerginės bendruomenėje įtakingą valdininkę, valstybės įmonės Registrų centro Kauno filialo skyriaus vedėją Teresę Bindokienę. Kačerginės senbuvė T.Bindokienė buvo pradėjusi J. Biliūno namo rekonstrukciją. K Kontrimas tuos darbus sustabdė, pranešęs apie juos Kultūros paveldo departamentui (KPD).

K.Kontrimas gavo KPD direktoriaus Albino Kuncevičiaus raštą, kuriame pranešama, kad nustatyti savavališki rekonstrukcijos darbai ir pareikalauta nedelsiant juos sustabdyti.

G.Kontrimas J.Biliūno namo rekonstrukciją apskundė 2007 metų sausio 21 dieną, o jau sausio 23-iąją Kauno apylinkės prokuratūrai buvo įteiktas kolektyvinis Kačerginės gyventojų prašymas imtis iniciatyvos pripažinti G.Kontrimą neveiksniu.

Pirmasis parašas - valstybės tarnautojos T.Bindokienės.

 

Tapo miestelio siaubu

 

Kolektyviniame prašyme dėl neveiksnumo teigiama, kad G. Kontrimas "gąsdina miestelio gyventojus savo elgesiu". "Gyvendamas vienas ir atsiskyręs nuo išorinio pasaulio, šis žmogus nemoka bendrauti su aplinkiniais ir gyvena savo susikurtame pasaulyje, kuriame egzistuoja tik jis. Toks gyvenimo būdas jam trukdo adaptuotis visuomenėje ir priimti pasaulį tokį, koks jis yra. Abejojame šio žmogaus psichinio išsivystymo lygiu ir prašome kreiptis į atitinkamas institucijas dėl jo pripažinimo neveiksniu", - dėstoma prašyme prokurorui. Prašyme teigiama, kad G. Kontrimas "vieno iš priepuolio metu kirviu sukapojo savo malkinę, iškirto prie namų augančias eglutes", taip pat yra grasinęs praeiviams.

Į kampaniją uoliai įsitraukė ir vietos policininkai. Jie sukurpė komišką raštą, kuriame teigiama, kad "G.Kontrimas yra konfliktinė asmenybė, dažnai konfliktuoja su Kačerginės miestelio gyventojais, su policijos pareigūnais bendrauja nenoriai, dažnai neįsileidžia į namus" Rašto pabaigoje policininkai padaro giliamintę įžvalgą: "G.Kontrimas uždaro būdo žmogus"

 

Prokuroras parėmė

 

Prokuroras Tomas Staniulis tokį gyventojų prašymą parėmė. Kauno apylinkės teismui jis parašė pareiškimą "Dėl asmens pripažinimo neveiksniu". Prokuroro iniciatyva nustebino Teismo psichiatrijos komisijos ekspertą.

"Gyventojų pareiškime minimi G.Kontrimo veiksmai turi būti vertinami baudžiamąja tvarka, kuri numato įvairias įtariamojo asmens apribojimo priemones. Iniciatyva dėl neveiksnumo - labai keista", - stebėjosi Psichiatrijos komisijos ekspertas S.Simanauskas.

Atliko psichologinį tyrimą.

Paties K.Kontrimo prašymu jo būklės psichologinį tyrimą atliko psichologė Irena Virbalienė.

"Tai nestandartinė asmenybė. Man susidarė įspūdis, kad šis žmogus intelektualus, protingas, aukštesnio nei daugumos intelekto. Be to, jis socialiai aktyvus", - dalijosi savo išvadomis I.Virbilaitė.

Apie S.Kontrimą teismo posėdyje kalbėjusi psichologė Nelė Gulbinaitė sakė, kad jis turi aukštą vertybių skalę, siekia savo tikslo ir yra kovotojas, tačiau jo konfliktai su gyventojais nesusiję su liguistumu. Tai gyvenimiškos, kartais tikrai sudėtingos situacijos.

Advokatas G.Butkus kalbėjo, kad užuominos apie G.Kontrimo asocialumą neturi pagrindo.

"Jis daug metų rašo skundus. Bet svarbiausia - visi skundai pasitvirtina, nes pagrįsti dalykine informacija. Vadinasi, G.Kontrimas - labai aktyvus pilietis. Tokie žmonės laikomi Don Kichotais ir jiems gyventi nelengva", - kalbėjo advokatas.

Apie sunkumus prisipažino ir pats G.Kontrimas.

Kai žurnalistas prie jo namo pastatė redakcijos automobilį, humoro nestokojantis vyras su ironijos gaidele patikino: "Gali nerakinti - mašinos niekas nelies, nes manęs čia visi labai bijo"

Dėl griežtos G.Kontrimo pilietinės pozicijos nemalonumų turėjo ir vietos miškininkai, ir medžiotojai.

Atsižvelgiant į viešąjį interesą ginančius G.Kontrimo pareiškimus, 2002 metais buvo sustabdytas miško kirtimas ir uždrausta medžioti Kačerginės miško parke ir archeologijos bei istorijos paminklo - Pyplių piliakalnio teritorijoje.

Šiauliečiai istorinių kaminų negriauna 2008 02 25

Skirtingai nei klaipėdiečiai, nori juose įrengti liftus

 

STOP paveldo naikintojams

 

Šiaulių kraštas, p. 5 Autorius: Svajūnas Sabaliauskas, data: 2008 02 25

Tiražas: 15500; Rubrika: Nenurodyta

            Išrinkta Šiaulių miesto kultūros paveldo vertinimo tarybos pirmininkė. Ja tapo istorikė, humanitarinių mokslų daktarė Birutė Salatkienė. Komisija ėmėsi pirmųjų darbų: įvertinti ketinamo nugriauti Chaimo Frenkelio kamino būklę ir visą buvusio fabriko teritoriją. B. Salatkienė sako, kad užtenka atsainiai žiūrėti į Šiaulių kultūros paveldą: jo beveik nebeliko.

 

Būtina ištirti turimas vertybes

 

Vienas iš pastarųjų metų pavyzdžių, kai neišmanėliai priima sprendimus nepasitarę su specialistais, vos nesunaikintas Chaimo Frenkelio kaminas. Tik pozityviosios žiniasklaidos ir visuomenės pastangomis nugriovimas neįvyko, nors Chaimo Frenkelio kamino likimas turėjo paaiškėti vasario 14 dieną.

"Šiaulių energija" iki šios dienos laukė pasiūlymų ir ketino kaminą atiduoti už dyką plytoms. Norinčiųjų neatsirado. Ketvirtadienį į pirmąjį posėdį susirinkusi Kultūros paveldo vertinimo taryba sustabdė bet kokius kamino naikinimo darbus, kol bus atlikta tikroji kamino ekspertizė.

Taip pat nuspręsta įvertinti visoje Frenkelio fabriko teritorijoje esančių pastatų būklę, nes, pasak humanitarinių mokslų daktarės, yra nemažai pastatų, kurie neįtraukti į vertybių sąrašą. "Reikia atlikti istorinius, architektūrinius ir konstrukcinius tyrimus fabriko teritorijoje ir įtraukti į vertybių registrą. Reikia "įpaminklinti" neįtrauktus į sąrašą pastatus. Ir be tyrimų matosi, kad yra pastatų, statytų prieš Pirmąjį pasaulinį karą, kurie neįtraukti į sąrašus. Jie atitinka pramoninės architektūros reikalavimus", — sako istorikė.

Pasak B. Salatkienės, reikia suformuoti vientisą fabriko ansamblį, kuriame būtų ir kaminai, ir buvusi sinagoga, kurioje dabar įsikūrusi Pijaus X brolija, ir Frenkelio vila.

B. Salatkienė sako, kad komisija stengsis pastebėti paveldosaugos problemas ir parodys kelią, kuriuo reikia eiti.

Komisijoje yra penki nariai: B. Salatkienė, "Lietuvos paminklų" vyriausioji architektė Asta Meškauskienė, Kultūros paveldo centro vyriausiasis paminklotvarkininkas Bronius Dakanis, Šiaulių miesto savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja Rasa Budrytė, Lietuvos istorijos instituto istorijos mokslų daktaras Dangiras Mačiulis.

Komisija ketina saugoti išlikusį paveldą. Tikimasi, kad nebeliks "iš dangaus" nuleistų ekspertizių. Viena tokių — Ch. Frenkelio kamino pripažinimas avariniu praėjusių metų vasarą, kai dokumentą pasirašę žmonės net nesistengė pasižiūrėti, kelintais metais kaminas statytas. Užteko paminėti, kad neva kaminas griūna ir gali plyta užmušti žmogų.

B. Salatkienė sako, kad reikia teritoriją aptverti, o ne ieškoti paprasčiausio sprendimo.

 

Ekspertizė - iš akies?

 

Paminklotvarkos ekspertas konstruktorius Jakovas Mendelevičius atvažiavo iš Vilniaus savo iniciatyva apžiūrėti Frenkelio kamino. Eksperto nuomone, reali kamino ekspertizė nebuvo atlikta. Vadinamieji ekspertai greičiausiai iš akies nustatė, jog kaminas — avarinis. "Akte nėra parašyta: ar tas dūmtraukis turi pasvirimą, kokia mūro stiprumo charakteristika. Turėjo būti padaryti kontroliniai skaičiavimai, kada jis galėtų griūti. Ekspertai turėjo nustatyti ar yra avarinės būsenos požymiai, o komisija nuspręsti, kad statinys — avarinis. Aš avarinės būklės nepamačiau", — sako J. Mendelevičius. Paminklotvarkos ekspertas sako, kad kaminą, kaip ir kitus aukštuminius pastatus, reikia prižiūrėti. Blogiausia, kad kaminas neturi realaus šeimininko, todėl atsiranda norinčių jį sunaikinti. J. Mendelevičius įsitikinęs, kad reikėtų nuversti tik sovietmečiu prilipdytas balto mūro plytas, kurios gali grėsti žmonių saugumui.

 

Trūksta idėjų

 

Šiaulių fotografijos muziejaus vedėja Vilija Ulinskytė mano, kad verslininkai turi vis dar mažai idėjų, kaip kaminą prikelti naujam gyvenimui.

"Verslininkai nepakankamai vertina kamino vertę, kaip ir visą Šiaulių pramoninį paveldą. Tai pat dar nesuprantama, kaip galima formuoti miesto įvaizdį", — sako Fotografijos muziejaus vadovė. V. Ulinskytė įsitikinusi, kad vienas žmogus nepajėgs finansiškai sutvarkyti kamino, padaryti jį traukos tašku. Muziejus taip pat negali perimti kamino, nes muziejai saugoja ir propaguoja kilnojamąjį paveldą.

 

Meras pakeitė nuomonę

 

Šiaulių miesto meras Genadijus Mikšys, dar vasarą "Šiaulių kraštui" sakęs, jog kaminas — bevertis, pakeitė savo nuomonę. "Tada nežinojau visos kamino istorijos. "Šiaulių energijos" generaliniam direktoriui Česlovui Kaspučiui sakiau, kad tą kaminą reikia išsaugoti. Sakiau: skelbkit aukcioną, gal kas nusipirks ir prižiūrės kaminą. Nors pagal surašytą aktą kaminą reikia nugriauti, bet kaminas turi istorinę vertę, tad bandykim išsaugoti", — tikina meras. Pasak G. Mikšio, kaminą vertėtų perduoti Šiaulių "Aušros" muziejui, kuris ir galėtų rūpintis viena iš miesto dominančių. Meras tikina, kad niekam nėra nurodęs kamino nuversti, o jei kas tai tvirtina, meluoja. Ponas meras sako, kad prie kamino gali atsirasti apžvalgos ratas, liftas.

VE Bulvaras: gal nėra ir liberalcentristų frakcijos, o egzistuoja Klaipėdos monolito frakcija?

VE Bulvaras: Nauja frakcija

http://www.ve.lt/?data=2008-02-29&rub=1065924819&id=1204223549

Klaipėdos miesto savivaldybėje jau seniai egzistuoja slapta frakcija, apie kurią visi sužinojo tik šią savaitę. Pasirodo, tokios Lietuvos
socialdemokratų partijos frakcijos niekada net nebuvo. Egzistavo Klaipėdos uosto frakcija. Tokias išvadas politikai padarė po to, kai pamatė, kad pranešimas apie socdemų frakcijos susikūrimą parašytas ant Valstybinio Klaipėdos jūrų uosto blanko. "Bulvaras" ateityje ketina pasidomėti, gal nėra ir liberalcentristų frakcijos, o egzistuoja Klaipėdos monolito frakcija?