2008-05-20

DĖL TARNYBINĖS NUOBAUDOS PROCEDŪROS INICIJAVIMO SPORTO IR KŪNO KULTŪROS SKYRIAUS VEDĖJUI I.ZALECKIUI

 

KLAIPĖDOS MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBOS NARYS

TĖVYNĖS SĄJUNGOS FRAKCIJA

 

                          Liepų g. 11,  LT- 91502  Klaipėda,  mob. 8-652-76250 , el. p. naglis.puteikis@klaipeda.lt______

Klaipėdos m. savivaldybės administracijos direktoriui A.Každailevičiui

 


2008 05 20 Nr.

 

 

Klaipėdos m. savivaldybės administracijos

direktoriui A.Každailevičiui

PAPILDOMAS PRAŠYMAS

 

 

DĖL TARNYBINĖS NUOBAUDOS PROCEDŪROS INICIJAVIMO UŽ SAVIVALDYBĖS TARYBOS SPRENDIMO „DĖL  SPORTINĖS VEIKLOS

PROGRAMŲ RĖMIMO" PAŽEIDIMĄ

SPORTO IR KŪNO KULTŪROS SKYRIAUS VEDĖJUI I.ZALECKIUI

 

 

 

Klaipėdos m. savivaldybės administracija nuolat pažeidinėja miesto tarybos sprendimą, kuriuo buvo patvirtinta sportinės veiklos programų rėmimo iš savivaldybės biudžeto lėšų tvarka (2005 10 13 d. Nr. T2-308 ).

Jo 14 ir 18 punkte nustatyta, kad per 15 dienų po biudžeto patvirtinimo Sporto ir kultūros skyrius pateikia lėšų paskirstymo projektą atitinkamam savivaldybės tarybos komitetui, po kurio pritarimo lėšos pervedamos sporto organizacijoms:

„14. Patvirtinus miesto biudžetą, Sporto ir kūno kultūros skyrius, neviršydamas gautų biudžeto asignavimų sportui ir kūno kultūrai, koreguoja vertinimo komisijos pasiūlytą lėšų paskirstymo projektą projektams remti ir teikia jį svarstyti sporto klausimus kuruojančiam savivaldybės tarybos komitetui. Pritarus komitetui, asignavimų valdytojas tvirtina lėšų skyrimą projektams remti.

18. Per 15 darbo dienų po biudžeto patvirtinimo Sporto ir kūno kultūros skyrius informuoja projektų teikėjus apie konkurso rezultatus."

Nors nuo 2008 m. biudžeto patvirtinimo 2008 02 14 d. jau praėjo nebe 15 dienų, o 3 mėnesiai ir 15 dienų, tačiau dėl nesuprantamų priežasčių už šio sprendimo vykdymą atsakingas Sporto ir kūno kultūros skyrius lėšų paskirstymo projektą Socialinių reikalų komitetui pateikė tik šiandien.

Beje, raštas I.Zaleckio pasirašytas raštas komiteto nariams ir pateiktas komiteto posėdžiui svarstymui yra be numerio, o data nurodyta 2008 06  - suprask, birželio mėnuo. Taigi, Sporto ir kūno kultūros skyrius, panašu, nesugeba ne tik tarybos sprendimų įvykdyti laiku, bet ir net ir raštvedybos nesugeba tinkamai sutvarkyti.

Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėjas I.Zaleckis į mano klausimą,  kurį uždaviau šios dienos , kodėl net tris mėnesius delsiam įgyvendinti minėto tarybos sprendimo nuostatos dėl lėšų sporto rėmimui paskirstymo, atsakė, kad jis sirgo dvi savaites. Tačiau juk yra pavaduojantys, todėl dėl savivaldybės tarnautojo ligos darbai nesustabdomi, o jų uždaviniai ir pareigos neatidedami.

Be to net ir 2 savaičių liga nepaaiškina kodėl nevykdomas sprendimas visus tris mėnesius. Į šį mano pakartotinį klausimą I.Zaleckis visai neatsakė.

 

Dėl pavėluoto kokio nors savivaldybės tarnautojo veiksmo gali ir nebūti jokių žalingų kam nors pasekmių. Tačiau dėl šiuo atveju aukščiau minėto tarybos sprendimo vilkinimo žalingos pasekmės jau yra:

Reikalingų lėšų negauna sporto klubai, tarp jų ir buriavimo mokykla „Suominis" , kuri vykdo Klaipėdos moksleivių pasirengimą Italijoje Lake De Garda mieste šiais metais birželio-liepos mėnesį vyksiančiam Europos „Optimisto" klasės jachtų čempionatui.

Kitų savivaldybių atstovai, pvz., Kauno m. vaikų jachtų „Optimisto" klasės delegacija jau treniruojasi tarptautinėse varžybose, nes nori geriau pasiruošti šiam čempionatui.Tą patį daro ir Nidos moksleiviai. Jie rytoj išvyksta į Lenkijos mieste Gdynėje įvyksiančias atrankines Lenkijos varžybas į minėtą Europos čempionatą.

Tik Klaipėdos m. moksleiviai niekur nevyksta.

 

Ir tai įvyko todėl, kad buriavimo mokykla „Suominis" jau trečias mėnuo negauna lėšų minėtam čempionatui pasirengti (direktorius – treneris Algis Patašius , tel.8-68817331).

Kilo grėsmė, kad Klaipėdos buriuojantys moksleiviai  ne tik nevyks į minėtą Europos čempionatą, bet ir apskritai nutrauks savo veiklą.

 

 

Todėl prašau:

 

1.      Ypatingos skubos tvarka pervesti numatytas lėšas buriavimo mokyklai „Suominis";

2.      Inicijuoti Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėjui I.Zaleckiui tarnybinės nuobaudos skyrimo procedūrą dėl minimo savivaldybės tarybos sprendimo pažeidimo, kuris sukėlė realias neigiamas pasekmes Klaipėdos moksleivių buriavimo „Optimisto" klasės jachtomis pasirengimui tarptautinėms varžyboms;

3.      Imtis priemonių, kad kiti sporto klubai tuoj pat gautų jiems numatytas lėšas ir imtis priemonių, kad ateityje tokai situacija nepasikartotų.

 

 

 

 

Tarybos narys, Tėvynės sąjungos frakcijos pirmininkas                                      Naglis Puteikis

 

 

 

Kiti el.paštai: nputeikis@agency.lt; puteikis@gmail.com

2008-05-12

Sostinės senamiesčio niokojimas tęsiasi ATGIMIMAS 080511

Turėjęs padėti apsaugoti Vilniaus senamiestį dokumentas virto verslininkų įrankiu senamiesčio niokojimui

 

http://www.delfi.lt/news/economy/realestate/article.php?id=16984381

 

Laura Gintalaitė, "Atgimimas" 2008 gegužės mėn. 11 d. 11:49 Nusiųsti

 

Kol Kultūros ministerija aiškina, kad reali Vilniaus senamiesčio apsauga kainuotų fantastiškas sumas, ir žada Apsaugos reglamentą iš pagrindų keisti dar negreitai, verslininkai gali ramiai planuoti Senamiesčio užstatymą. Dar ir naujų pastatų pristatyti spėtų. Remiantis dabar galiojančiu reglamentu galima drąsiai statyti naujus pastatus Vilniaus senamiestyje – UNESCO saugomoje vietovėje.

Žinoma, surinkus visus reikalingus parašus ir antspaudus. O juos Kultūros paveldo departamento ir Vilniaus savivaldybės klerkai privalėtų uždėti – juk neprašytumėte nieko neteisėta. Tik tiek, kiek leido Kultūros ministerija. Ir nebūtumėte apkaltintas paveldo naikinimu. Bent jau teisme. Juk pačios Kultūros ministerijos dar prieš penkerius metus patvirtintas teisės aktas tai leidžia.

Turėjęs padėti apsaugoti Vilniaus senamiestį dokumentas virto įrankiu apsukriems verslininkams Vilniaus istoriniame centre atskleisti šiuolaikinius architektūrinius stebuklus, pavyzdžiui, gynybinę sieną interjere. Kultūros ministerija užsakė tik dokumento „patikslinimą", suderinimą su galiojančiais teisės aktais. Taigi nesiėmė šalinti trūkumų, kurie jau žaloja ir gali dar labiau sužaloti Senamiesčio veidą.

 

Prabangus viešbutis – paveldo objekte

„Net jei šiandien nesuplanuota naikinti kurio nors paveldo objekto, rytoj jau gali būti suplanuota", – vartydamas Senamiesčio apsaugos reglamentą, sako Valstybinės kultūros paveldo komisijos vyriausiasis specialistas Algimantas Gražulis.

Štai, pavyzdžiui, Bokšto gatvėje 6 numeriu pažymėtų namų teritorijoje nekilnojamojo turto plėtros bendrovei „Ogmios" Kultūros vertybių departamentas leido atlikti architektūrinius ir archeologinius tyrimus. Anksčiau ten veikė Respublikinė odos ir veneros ligų ligoninė, tačiau jau prieš metus „Ogmios" skelbė, kad deramasi su pasaulyje žinomiausiu viešbučių tinklu "Hilton".

Tik "Hilton" nepatinka tai, kad čia ankštoka... Galima įrengti tik 100 numerių. Dabar "Ogmios" puslapyje internete rašoma, jog viešbutyje "Bokštas" bus 120 numerių.

Viktorija Jonušauskienė, kuri derasi su viešbučių tinklais, "Atgimimui" sakė, jog dar nėra aišku, ar Bokšto g.6 apskritai bus viešbutis. O viešbučio pavadinimas – "Bokštas" jau žinomas…

"Galbūt ten bus apartamentai. Visos galimybės svarstomos vienodai – galbūt ir nieko nedarysime", – informavo V. Jonušauskienė.

Bokšto g. 6 pastatų kompleksas yra valstybės saugomas nekilnojamasis kultūros paveldo objektas. Pastatai yra gotikos, baroko, klasicizmo ir vėlesnių laikotarpių. Ten XVI amžiuje buvo Chodkevičiaus dvaro dalis, XVII–XVIII amžiuje – Sluškų valda su rūmais, nuo 1744 metų – seniausia Vilniaus ligoninė.

Be to, ten yra gynybinės sienos dalis ir buvo istorinis želdynas – didelis sodas. Pasak A.Gražulio, tokiam objektui reikėtų nustatyti specialiai jam skirtą saugojimo režimą. Reglamentas Bokšto g. 6 esančioje teritorijoje naujus pastatus statyti leidžia, tačiau Saugomų teritorijų įstatymas paveldo objektų teritorijose draudžia statyti statinius, nesusijusius su paveldo objektų eksponavimu ar tvarkymu.

Nors verslininkai dievagojasi, kad sieks išlaikyti pastato autentiškumą ir istorinę išliekamąją vertę, atkurti senąją architektūrą ir išsaugoti likusius patalpų puošybos elementus, freskas, A. Gražulis tuo abejoja.

„Požeminiai garažai su tvarkymu ar eksponavimu neturi nieko bendra. Gali būti, kad juos planuojama statyti išrausus XV amžiuje šioje valdoje buvusias kapines", – aiškina paveldosaugininkas. „Ogmios" savo puslapyje internete jau skelbia, kad yra numačiusi 150 vietų automobiliams stovėti, 500 m² kavinę ir sporto salę bei tokio pat ploto konferencijų salę.

Nors tyrimų duomenys bus tik rudenį, verslininkai leidimų statyti dar neturi, bet elgiasi taip, lyg žinotų, kad tyrimų duomenys bus jiems palankūs ir leidimus statyti gaus. Beje, anksčiau verslininkai planavo įrengti tik 80-ties vietų požeminę stovėjimo aikštelę.

 

Toliau imituos apsaugą

Reglamentu verslininkai vadovaujasi, įsigiję pastatą Senamiestyje. Jame yra per 400 kultūros paveldo statinių.

„Pagal reglamentą vienas iš galimų tvarkybos darbų yra rekonstrukcija. Vadinasi, juos visus galima sunaikinti. Užprogramuotas masinis Vilniaus senamiesčio naikinimas, nes nėra konkrečių taisyklių dėl mūro naikinimo, stoglangių", – apgailestauja A. Gražulis.

Seniau tokios taisyklės galiojo. Jos buvo ankstesnio, 1997-2003 metais galiojusio reglamento dalis. Paveldo komisijos posėdyje šias taisykles siūlyta tobulinti ir įtraukti į reglamentą, tačiau dalis komisijos narių tam prieštaravo. Komisijos narių balsams pasiskirsčius po lygiai, sprendimą neįtraukti taisyklių į reglamentą nulėmė pirmininkas Jonas Glemža.

Seime sprendžiant dėl jo kandidatūros į komisijos pirmininkus jis Darbo partijos narės Virginijos Baltraitienės įvardytas kaip žmogus, randantis kompromisą tarp to, kad būtų išsaugotas paveldas ir toliau vyktų plėtra visoje Lietuvoje. Rudenį nepritardama jo kandidatūrai piketavo Alternatyvi kultūros paveldo komisija.

Taisyklės, kurių atsisakyta, būtų dokumentas, aiškiai apibrėžiantis daug konkrečių apribojimų Senamiestyje. Anot A. Gražulio, jos iš tiesų reglamentavo, o ne imitavo apsaugą. Tiesa, kol jos galiojo (1997-2003 metais), Vilniaus senamiestyje buvo didinami parduotuvių vitrinų langai, atsirado stoglangių ir plastikinių langų, buvo padaryta daugybė Senamiestį sužalojusių veiksmų, kuriuos šios taisyklės draudė.

Statytojai skundžiasi, kad projektai derinami metų metais. Valstybinės kultūros paveldo komisijos narė, paveldo ekspertė Jūratė Markevičienė atkreipia dėmesį, kad Vakarų Europos šalyse paveldo apsaugą reglamentuojantys dokumentai yra aiškūs, todėl ir leidimus galima gauti greičiau.

„Kaip galima krepšinyje papirkti teisėją? Beveik neįmanoma, nes žaidimo taisyklės aiškios. O kai reglamente parašyta labai miglotai, galima pasirinkti, lengva interpretuoti, kaip tau patogiau. – aiškina J.Markevičienė, – Taisykles per posėdį nupūtė. O jos labai reikalingos. Valdininkas pasižiūrėtų, kad Senamiestyje negalima dėti plastikinių langų, ir būtų aišku."

 

I.Kliobavičiūtės uždavinys – užstatyti gynybinę sieną

Nuo žmonių akių slėpti gynybinę sieną Vilniaus senamiestyje tampa tradicija. Klaipėdos g. 7 kultūros paveldo statinį, Oskierkų rūmus, kiemo pastatus bei Klaipėdos g. 5 pastatą, pristatytą prie gynybinės sienos, pagal reglamentą suplanuota leisti rekonstruoti.

Reglamento rengimui ir keitimui vadovavusi architektė Irena Kliobavičiūtė rengė Klaipėdos g.7 ir 7a esančių pastatų detalųjį planą, numatydama gynybinę sieną užstatyti pastatais. Teisintasi, kad gynybinės sienos fragmentus matysime eidami koridoriumi. Ši statyba įsikišus VKPK sustabdyta.

Reglamente Vilniaus pilių gynybinių sienų liekanos apskritai nepažymėtos, išskyrus mažus fragmentus ant Gedimino kalno ir prieš Pilies gatvę. Architektė I.Kliobavičiūtė taip pat numatė, kad netoli Katedros aikštės statomo viešbučio „Kempinski" priestatas bus ant gynybinės sienos pamatų. Juos nuspręsta eksponuoti patalpoje.

„Gynybinė siena niekada nebuvo interjero elementas. Ji formuodavo panoramas, išryškino viduramžių miestą," – komentuoja paveldosaugininkas A.Gražulis.

I. Kliobavičiūtė rengė paminklotvarkos sąlygas prie pat gynybinės sienos išdygusiam pastatui adresu Subačiaus g. 11, Stačiatikių Šv.Dvasios vienuolyno teritorijoje. Anksčiau čia planuoti „Svečių namai - piligrimų viešbutis", dabar statybininkai sako, kad čia bus biurai. Joks pastatas toje vietoje nėra stovėjęs. Statybos metu ekskavatoriui rausiantis po gynybinės sienos pamatais, iš jų byrėjo akmenys. Dalis gynybinės sienos liko viešbučio rūsiuose.

Paveldosaugininkas A. Gražulis komentuoja, kad I.Kliobavičiūtė susikūrė sau pačiai parankų reglamentą, jog galėtų senamiestyje kartu su užsakovais daryti ką nori.

 

Svarstymas dėl pliuso

 Kultūros ministerijos Saugomų teritorijų ir paveldo apsaugos skyriaus vedėja Irma Grigaitienė, tarsi darydama malonę, pažadėjo, kad reglamentas bus svarstomas su visuomene, nors prieš mėnesį su „Atgimimu" net atsisakė kalbėti ir tvirtino, kad reglamentas nėra specialusis planas.

„Tai dokumentas, turintis specialiojo plano požymių. Aš visą laiką tam prieštaravau, bet ministerijos teisės skyrius mano, kad jį viešai apsvarstę išvengsime daugybės teismų ateityje", – Valstybinės kultūros paveldo komisijos posėdyje kalbėjo I. Grigaitienė.

„Kai pamatysiu, kad bus pateikta, kai į realias pastabas bus atsižvelgiama, tada patikėsiu", – I. Grigaitienės pažadais abejoja Vilniaus savivaldybės visuomeninės plėtros komisijos pirmininko pavaduotoja, architektė Rasa Navickienė.

Ji pamena, kad prieš tvirtinant bendrąjį Vilniaus miesto planą su visuomene buvo tariamasi formalaus pliuso: į daugumą pasiūlymų neatsižvelgta, o vėliau padaryti pakeitimai, kurie visuomenei nepateikti.

„Vilniaus taryba patvirtina, pavyzdžiui, aukštuminių pastatų išdėstymo schemą. Ji niekur nesvarstyta. Paskui ji staiga pagal tarybos įgaliojimus prilyginama specialiajam planui. Viešo aptarimo nebuvo, pasiūlymų nebuvo, skelbta spaudoje nebuvo. Labai patogu: taryba nusprendžia, o juridiniai kazusai skundžiami tik teisme.

Koks eilinis pilietis paduos tarybos sprendimą į teismą, kai Lietuvoje nėra apibrėžta, kas yra viešas interesas ir gali pilietis ginti tą interesą ar negali?" – aiškina visuomenei savivaldybėje atstovaujanti architektė. Tokį veikimo būdą jai primena ir dabartinis Senamiesčio reglamento svarstymas.

„Labai gerai pavyko su sporto ir prekybos centrų schemomis, aukštuminių pastatų schemomis. Manau, lygiai tą patį receptą bandoma pritaikyti Vilniaus senamiesčiui", – grėsmes įžvelgia R. Navickienė.

Miestiečiams trūksta informacijos

Architektė R. Navickienė įžvelgia ir kitą bėdą – išduodant nuosavybės dokumentus, įrašomas tik registro numeris, kuris savininkui, jei jis nėra nekilnojamojo turto specialistas, paveldosaugininkas ar restauruotojas, nieko nesako.

„Manau, kad Registrų centras turėtų į nuosavybės dokumentus kiekvienam piliečiui įrašyti, kokie yra apribojimai. Kad žmogus, įsigydamas turtą, žinotų, kiek tai jį įpareigoja, kad jis įsigyja turtą, kuris reikalauja didelių piniginių investicijų ir tikrai negalės daryti ko užsigeis", – įsitikinusi R. Navickienė.

Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė patikino, kad keičiantis pastato savininkui tikrinama paveldo būklė. Priėmus sprendimą registruoti objektą Kultūros paveldo registre, duomenys perduodami ir nekilnojamojo turto registrui. Registrų centro išduodamoje pažymoje įrašoma, kad statinys įrašytas į kultūros paveldo registrą.

„Vietoj anksčiau buvusių trijų puslapių – trys sakiniai", – savininkui pateikiamos informacijos kiekį kritikuoja architektė R. Navickienė.

Architektė miesto planavimo procesuose ir paveldosaugoje pasigenda šviečiamojo valstybinių institucijų darbo. Kultūros paveldo ekspertė J. Markevičienė sako, kad Kultūros ministerija ar departamentas savo puslapyje galėtų aiškinti žmonėms, kodėl svarbu rūpintis paveldu ir kaip tai daryti.

Pavyzdžiui, kodėl verta saugoti senus langus, kokia medinių langų šiluminė varža, kodėl jie ne blogiau nei plastikiniai.

J.Markevičienė Kultūros ministerijai siūlo bendradarbiauti su kokia nors užsienio ministerija ir paprašyti, kad leistų naudoti jų šviečiamuosius tekstus apie paveldą. Žinoma, pritaikius Lietuvos kontekstui.

2008-05-10

"Srovės" apie Klaipėdos senamiesčio griovimą ir valdiškų pinigų vogimą

Atsirado drąsus verslininkas, kuris pradeda pasakoti, kas darosi supuvusios Klaipėdos valdžios užkaboriuose:

"Srovės" (2008 05 07): http://www.balsas.lt/video/194917

Arba tiesiogiai: height="300"
classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000"
codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0">
value="lt">



value="http://www.balsas.lt/client/player.swf">
quality="high" scale="noscale"
salign="LT" type="application/x-shockwave-flash"
pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"
src="http://www.balsas.lt/client/player.swf"
wmode="window" flashvars="video=http://cl1.balsas.lt/05/08/lnk_sroves_05-07.flv&linkto=http://www.balsas.lt/video/194917">

2008-05-09

„Lietuvos“ gynėjai: taškas kino teatro istorijoje dar nepadėtas BALSAS LT 080509

Žiniasklaida nutylėjo apie vėlesnį sprendimą dėl „Lietuvos" kinoteatro, kuris įpareigojo apskrities viršininką iš naujo peržiūrėti detalųjį užstatymo planą

 

http://www.balsas.lt/naujiena/195204

 

Nors balandžio pabaigoje buvo pranešama, kad teismas leido griauti buvusio „Lietuvos" kino teatro pastatą ir statyti jo vietoje naują kompleksą, portalo „Balsas.lt" kalbinti aktyvistai tvirtina, kad ši istorija dar nebaigta.

Šių metų balandžio 22 d. pasirodė žinia, kad Lietuvos vyriausias administracinis teismas priėmė visuomeninio judėjimo „Už Lietuvą be kabučių" nariams nepalankų sprendimą ir nutarė, kad naikinti Vilniaus apskrities viršininko administracijos sprendimus dėl kai kurių detaliojo planavimo procedūrų nėra pagrindo. Todėl buvusio „Lietuvos" kino teatro vietoje esą iškils daugiaaukštis gyvenamasis ir biurų pastatas, kuriame taip pat ketinama įkurti nepriklausomo kino centrą, kino klubą ir kavinę.

Tačiau minėto visuomeninio judėjimo atstovas Karolis Klimka portalui „Balsas.lt" duotame interviu teigė, kad žiniasklaida nutylėjo apie vėlesnį sprendimą, kuris įpareigojo apskrities viršininką iš naujo peržiūrėti detalųjį užstatymo planą. Pasak pašnekovo, kalbėti apie dramatišką atomazgą ir galutinį tašką „Lietuvos" istorijoje galima būtų tik tada, jei kino teatro pastatas būtų slapta nugriautas naktį.

Paklaustas apie išsiskyrusias kultūros veikėjų nuomones „Lietuvos" likimo klausimu bei pastaruoju metu informacinėje erdvėje pasirodžiusią „Lietuvos" gynėjų judėjimo kritiką, K. Klimka tvirtino, kad bandymas diskredituoti judėjimą ir jo tikslus bei supriešinti tarpusavyje kultūros žmones yra gerai suplanuotos viešųjų ryšių kampanijos dalis. Jis priminė, kad judėjimas „Už Lietuvą be kabučių" kovoja ne dėl konkretaus kino teatro pastato, o dėl visuomenės teisės dalyvauti svarstant su viešuoju interesu susijusius klausimus. Be to, anot pašnekovo, kai kurie naujojo pastato ir jame įsikursiančio kino centro šalininkai – pavyzdžiui, režisierius Arūnas Matelis – yra tiesiogiai suinteresuoti, kad šis pastatas iškiltų, ir, jo manymų, turėtų nusišalinti nuo dalyvavimo šiame projekte. Tačiau, pasak K. Klimkos, savo nuomonę „Lietuvos" klausimu po verslininkų pažado įkurti nepriklausomo kino centrą radikaliai pakeitęs A. Matelis ne tik nenusišalina nuo projekto, bet ir labai liguistai reaguoja į kritiką.

Lietuvos žaliųjų judėjimo bei Alternatyvios kultūros paveldo komisijos atstovė Janina Gadliauskienė portalui „Balsas.lt" duotame interviu teigė, kad blogiausia šioje istorijoje yra tai, jog visuomenė atsidūrė vienoje barikadų pusėje, o verslininkai kartu su kultūros valdininkais – kitoje. Pasak jos, šį pastatą norima išsaugoti ne vien kaip miesto istorijos dalį, bet ir kaip verslo struktūroms nepriklausančią viešą erdvę, kurių sostinėje lieka vis mažiau. Tačiau, anot pašnekovės, panašu, kad tai rūpi tik pačiai visuomenei.

Pateikiame interviu su „Lietuvos" gynėjais vaizdo įrašą: http://www.balsas.lt/video/195200

 

2008-05-06

D. Varnaitė sako, kad paveldo specialistams itin svarbi visuomenės parama

Po pirmųjų buldozerių pažeidėjai darysis mažiau įžūlūs

Jolanta Kryževičienė lrt.lt 2008 05 05 / 12:09

D. Varnaitė sako, kad paveldo specialistams itin svarbi visuomenės parama.

Nelegaliai pirtelę pastatęs verslininkas negalėjo patikėti, kad jo statinys bus griaunamas. Iki šiol tokių pirtelių niekas nejudindavo – paveldo apsaugos sistema tiesiog strigdavo piliečiui pademonstravus įžūlumą ir visišką teisinį nihilizmą. Paveldo apsaugos viršininkai teigia, kad tereikia pirmojo postūmio, po kurio žmonių sąmonėje įvyktų lūžis: neteisėtos statybos privalo būti griaunamos be jokių išlygų.

Šios savaitės įvykiai labai vaizdžiai parodė, koks požiūris į kultūros paveldo apsaugą vyrauja Lietuvoje.

Verslininkas, nelegaliai pasistatęs pirtelę ant ežero kranto ir išvijęs valstybės pareigūnus iš teritorijos pasakė, kad statinį griauti yra tolygu nusipjauti pirštą. Tačiau kad jis tą pirštą kiša į svetimą kišenę – jam net ir į galvą neateina.

Kitas verslininkas, pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje sužalojęs seną pastatą ir iškirtęs milžiniškas vitrinas bei pastatęs kičines kolonas, beveik dveji metai nepaiso pareigūnų įspėjimų ir padarytos žalos neištaiso.

Aplinkos ministras Artūras Paulauskas pasipiktino tokiu nesiskaitymu su valdžios atstovais ir liepė imtis griežčiausių sankcijų. Tačiau buvusiam savo patarėjui ir bendrapartiečiui Rolandui Zujevui tokių nuobaudų kažkodėl netaiko. O pastarasis nelegaliai Neringoje pasistatė vagonėlį ant ratų, kurio nereikia griauti – jį užtektų tik nutempti.

Jau keturis posėdžius Valstybinėje paveldo komisijoje yra svarstomas Vilniaus senamiesčio apsaugos reglamentas – vienas pagrindinių teisinių dokumentų. Senajame reglamente buvo palikta nemažai spragų, dėl kurių iškilo viešbučiai „Novotel" ir „City park", buvo kėsintasi užstatyti naujais pastatais žaliąsias miesto zonas. Tokios spragos atvėrė investuotojams kelią milijardiniam pelnui. Tačiau štai jau keli mėnesiai Paveldo komisijoje nesiliauja ginčai, ar reikia reglamentą griežtinti.

Šie, o ir daugelis kitų faktų leidžia teigti, kad kultūros paveldo situacija Lietuvoje yra tikrai kritinė. Kas laimės šioje kovoje – stambaus verslo interesai ar vien savo sąžine apsiginklavę paveldosaugininkai?

Plačiau apie paveldo reikalus pakviečiau pasikalbėti Kultūros paveldo departamento direktorę Dianą Varnaitę, kuri vos prieš pusantro mėnesio buvo grąžinta į šias pareigas po neteisėto atleidimo. Taip pat pokalbyje dalyvauja šio departamento Vilniaus teritorinio padalinio vedėjas Rimantas Bitinas.

J. Kryževičienė. Daug įvairių, platų visuomenės rezonansą įgavusių kultūros paveldo pažeidimų įvyko pastaraisiais metais. Susikūrė netgi Alternatyvi kultūros paveldo komisija, siekianti atkreipti į juos visuomenės dėmesį. Kaip žiūrite į kultūros paveldo situaciją Lietuvoje? Kokie yra, jūsų požiūriu, aštriausi momentai, į kuriuos reikėtų pirmiausiai atkreipti dėmesį?

D. Varnaitė. Pastaraisiais metais susidarė rezonansinių bylų, kurie traukia visuomenės dėmesį negatyviąja prasme. Todėl nieko keisto, kad visuomenė jungiasi į organizacijas, kurios siekia atsispirti paveldo naikinimui. Viena iš mūsų didžiausių galimybių yra pasiremti šia visuomenės dalimi, kuriai rūpi paveldo apsauga.

Bėdų yra tikrai nemažai. Jau treji metai galioja Nekilnojamo kultūros paveldo apsaugos įstatymas ir kai ką jau galime apibendrinti.

Faktas, kad nesustabdomai dygsta visuomenės nerimą keliantys statiniai, dabar daugiau jų – Vakarų Lietuvoje. Paminėčiau Palangą, Klaipėdą, Kuršių Neriją, tuo metu, manyčiau, kad situacija pagerėjo Vilniuje.

Tarsi turime visas įstatymines priemones, tačiau negalime pažeidėjų priversti likviduoti padarytų pažeidimų – tai rodo, kad ne viskas yra gerai.

Viena iš didžiausių bėdų yra pats požiūris. Ir mūsų pačių, paveldosaugininkų. Lyg nusiraminimo tendencijos, mėginimas pasiteisinti, kad negalime imtis pakankamai ryžtingų veiksmų. Tai tikrai negera tendenciją, kurią aš pasiryžusi iš esmės keisti ir reikalauti, kad mes suprastume, jog esame pašaukti ginti viešąjį interesą, o ne atstovauti privatiems interesams. Šitas suvokimas šiandien yra didžiausia mūsų bėda.

J. Kryževičienė. Norėčiau pacituoti Prezidento patarėją I. Vaišvilaitę, kuri teigia, kad Lietuvoje jau klostosi gana modernus požiūris į paveldą, tačiau iš kitos pusės paveldosaugininkai jaučia spaudimą iš verslo pusės. „Reikia mums apsispręsti: ar mes Vilnių priimame kaip turtą, ar kaip resursą turtui".

Kažkada architektas K. Pempė taip pat teigė, kad viešbučio „Novotel" statyba buvo ne architektų, bet politikų sprendimas. Ar iš tikrųjų paveldosaugininkams yra sunku išlaikyti savo poziciją?

D. Varnaitė. Niekam ne paslaptis, kad spaudimas yra daromas. Kiek esi stiprus atsispirti tam spaudimui – yra pilietinės pozicijos, apsisprendimo ir sąžinės dalykas. Taip pat ir su politiniais sprendimais dažnai tenka susidurti, ypač savivaldybių lygyje. Pasitaiko ir verslo struktūrų spaudimo, nes daugelį objektų šiandien inicijuoja stambūs investitoriai, kurie sugeba samdyti brangiai kainuojančius advokatus.

Naujausias pavyzdys, kai Aplinkos ministerijos iniciatyva buvo bandoma likviduoti nelegalią verslininko A. Strolio statybą: pats verslininkas negalėjo patikėti, kad apskritai taip gali įvykti. Todėl mums būtina labai aiškiai formuluoti reikalavimus ir laikyti labai griežtos pozicijos. Bet kokios nuolaidos leidžia ir kitiems pasinaudoti tuo.

O dėl spaudimo – tai nuo mūsų pačių priklauso, ar mes jam pasiduosime, ar ne. Aš vis tik viliuosi, kad pavyks tą pasitikėjimą paveldosaugos institucijomis atgauti, padidinti ir parodyti, kad mes tikrai sugebame atstovauti paveldosaugos interesams.

Aišku, mes nebūsime nei mylimi, nei populiarūs. Prisimenu, prieš kelerius metus viena politikė man pasakė: „jūs niekada nebūsite geri – derinsite, bus blogai, nederinsite – vis tiek bus blogai. Bet aš jus suprasiu ir palaikysiu, jeigu žinosiu, kad pasielgėte taip, kaip reikalauja įstatymas".

Jei sprendimai bus priimami paveldo išsaugojimo tikslams – mes savo misiją būsime įvykdę.

J. Kryževičienė. Pakalbėkime apie Vilniaus miestą, kuriame, kaip sakė direktorė D. Varnaitė, reikalai gerėja. Vilniaus senamiestis įtrauktas į UNESCO saugomų objektų sąrašą. Naujasis Senamiesčio apsaugos reglamentas jau keturis kartus yra svarstomas Kultūros paveldo komisijoje, niekaip nepriimamas, nors senajame dokumente buvo labai daug spragų.

Ar Vilniuje reikia stiprinti apsaugos priemones, galbūt keisti įstatymą, griežtinti reglamentą? Nors kartais verslininkai ir politikai teigia, kad gyvenimas juda pirmyn ir miestas turi keistis –negalima visko uždrausti. Koks jūsų požiūris?

R. Bitinas. Reglamentas nėra labai blogas, nors yra ir tam tikrų spragų. Žinoma, būtų gerai turėti griežtesnį dokumentą. Ypatingai dėl naujosios statybos, nes šiuo metu reglamentas leidžia senamiestyje reglamentuotą naują statybą, o tai pasaulinėje praktikoje pagal konvencijas nėra leidžiama.

Antras momentas – atkūrimas. Turbūt nė vienas objektas Lietuvoje nebuvo atkurtas vadovaujantis visomis įstatymo nuostatomis. Sakykime, visuomenės pritarimas, jo net Valdovų rūmai negavo, nebuvo jokio referendumo – tik politinis sprendimas. Taigi Senamiesčio apsaugos reglamento situacija nėra aiški, vyksta ginčai ir tarp pačių paveldosaugininkų.

J. Kryževičienė. O kokia Kultūros paveldo departamento pozicija dėl žaliųjų zonų užstatymo, dėl naujos statybos senamiestyje?

D. Varnaitė. Pirmiausia norėčiau patikslinti savo frazę dėl gerėjančios situacijos Vilniuje. Juk tokių objektų kaip „Novotelis" Vilniuje nebematėme jau keleri metai ir tikiuosi, kad daugiau nebepamatysime. Tačiau problemų dar labai daug. Nėra teisės aktų, kurie įpareigotų derinti remonto darbus, todėl sename mieste kartais atsiranda plastikinių langų.

Svarstydami Vilniaus senamiesčio apsaugos reglamentą mes būtinai atsižvelgsime į išsakytas kritines pastabas – dauguma jų yra teisingos. Kartu su Kultūros ministerija turime nuspręsti, kaip tas reglamentas gali būti keičiamas – gal jį reikia tobulinti, o gal rengti iš naujo.

Jeigu bus priimtas sprendimas skelbti senamiestį draustiniu, tuomet reikės senamiesčiui parengti individualų apsaugos reglamentą kaip draustiniui. Nuo procedūros priklausys, ar greitai mes turėsime dokumentą, kurio laukia ir paveldosaugininkai, ir visuomenė. Į šį procesą reikia įtraukti kuo daugiau specialistų, kurie mato reglamento ydas.

Nes išgirstame priekaištų, kad dokumentą rengia vis tie patys specialistai, tos pačios įmonės. Tiesiog skelbiamas konkursas ir renkamasi iš įmonių, kurios pasisiūlo. Ateity stengsiuosi plėsti specialistų ratą, nes tikrai niekas nenori kažko piktybiškai praleisti, neįrašyti. O kol reglamentas nepriimtas, stengsimės imtis visų priemonių, kad nepasikartotų atvejai, dėl kurių reikia raudonuoti metų metus.

R. Bitinas. Dar dėl žaliųjų zonų. Mano požiūriu, jos senamiestyje turėtų išlikti – pasisakau prieš ištisų kvartalų atstatymus. Vienas eksperimentas Žydų kvartale jau padarytas. Nėra jis labai blogas, bet masiškai atstatinėti, kad ir buvusio geto fragmentus, nemanau, kad turėtume. Tai, kas yra išnykę, turėtų likti istoriografiniuose šaltiniuose, tačiau nereikia kurti muliažų, o išsaugoti Vilniaus vaizdą tokį, koks yra dabar.

J. Kryževičienė. Kaip supratau, Kultūros paveldo departamentas ketina griežtinti ir pačią apsaugą, ir priežiūrą. Tačiau šios savaitės įvykiai kelia klausimą. Verslininkas A. Strolis išveja iš savo teritorijos valstybės atstovus, atvykusius griauti nelegalaus statinio.

Kitas verslininkas M. Gelažnikas turėjo būti atvesdintas policijos, į kurią kreipėsi Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinis padalinys, nes į jokius įspėjimus jis nereagavo. Yra šiek tiek keista, kad pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje sename name iškirtusiam milžiniškas vitrinas ir pristačiusiam kolonų pažeidėjui buvo paskirta vos 1750 Lt, po metų dar 500 Lt bauda. Tačiau ligi šiol padaryta žala nėra ištaisyta. Ar tai nėra valstybės bejėgiškumo įrodymas?

D. Varnaitė. Sugrįžusi į šias pareigas, sužinojau, kad istorija su M. Gelažniku tęsiasi metų metus. Tai mane labai nustebino ir nuvylė, kad tiek laiko nesugebama išreikalauti, jog būtų likviduota tai, ką jis padarė neteisėtai. Įpareigojau Vilniaus teritorinio padalinio vedėją, kad būtų imamasi maksimaliai griežtų veiksmų, kad nebūtų nuolaidžiaujama.

Pats pilietis nesiteikė atvykti į departamentą, todėl kreipimasis į policiją ir šio incidento viešinimas, taip pat buvo vienas iš mūsų žingsnių. Mes manome, kad tokius atvejus reikia viešinti. Viešumo principą mes ketiname taikyti maksimaliai ir su visuomenės pagalba spręsti panašius atvejus. Nes baudos, kiek jas bedidintum, didelio poveikio nedaro, jas suryja infliacija.

Taip pat turi būti atstatyta buvusi padėtis.

R. Bitinas. Šis atvejis su M. Gelažniku yra tarsi lakmuso popierėlis: ar sistema yra pajėgi atlikti tam tikrus veiksmus apsaugant paveldą, ar ne. Juk mes susitvarkome ir ne su tokiais gelažnikais, yra daug rimtesnių atvejų ir pasiekiami puikūs rezultatai. Tačiau piliečiui pademonstravus įžūlumą ir visišką teisinį nihilizmą, sistema ir užbuksuoja. M. Gelažniko atvejis tą parodo. Tokie atvejai kol kas visuomenei sukelia šoką.

Dar reikia laiko, tačiau esminis persilaužimas jau artėja, kai nelegalūs statiniai bus griaunami. Tiesiog reikia pirmojo postūmio, po kurio žmonių sąmonėje įvyks lūžis, kad toliau taip būti negali, neteisėtos statybos privalo būti griaunamos be jokių išlygų. Statybos įstatymo sugriežtinimas, procedūros, kurių imasi pareigūnai, rezultatų tikrai duos, tačiau reikia palaukti, nes viskas daroma teisinėmis priemonėmis, laikantis įstatymų.

Gyvename demokratinėje visuomenėje, todėl savininko teisės taip pat yra ginamos ir jis teismuose visais įmanomais metodais tą ir bando daryti. Bet situacija tikrai gerės.

J. Kryževičienė. Ar daug yra atvejų, kai buvo nugriautas neteisėtai pastatytas priestatas, namo aukštas, statinys?

R. Bitinas. Pavyzdžiui, Vilniuje praėjusiais metais buvo gana įžūliai, ne pagal projektą pristatytas „Kempinskio" viešbučio visas pastogės aukštas. Mūsų reikalavimas buvo gana griežtas – demontuoti per mėnesį, ir šis reikalavimas buvo įvykdytas. Tokių atvejų dažnai nepasitaiko, bet rajonuose yra nemažai.

J. Kryževičienė. Iš jūsų atsakymų supratau, kad kultūros paveldo apsauga Lietuvoje griežtės. Tie piliečiai, kurie tikisi išsisukti sumokėję nedideles baudas ar net kyšius, turėtų susimąstyti.

D. Varnaitė. Noriu patikinti visus, kad laikysimės tokios pozicijos. Ne tik baudos, ne tik reikalavimas atstatyti buvusią padėtį – tai šiandien yra svarbiausia, bet mėginsime viešinti informaciją, suspenduoti netinkamų ekspertizių autorius. Būtent tokiais ekspertais dažnai prisidengiama tvarkant leidimus.

Gal todėl nelegalių statybų nėra labai daug, nes patys paveldosaugininkai ar architektai lengvai „leidžia", „suderina". Todėl pirmiausia mes patys turime savo struktūrose įvesti tvarką, kad derinant projektinę dokumentaciją, kontroliuojant tuos procesus, nebūtų padėtas pamatas tolimesnėms blogybėms. Turime labai stipriai kontroliuoti jau vykstančius procesus. Būna, kad suderintas visai neblogas projektas, tačiau ar visada pastebime, kad nuo to projekto yra toli nukrypta. Dažnai užsakovai gudrauja. Turime maksimaliai reikalauti atsakomybės ir iš savęs, ir iš kitų.

Štai svarstėme Kuhrhauso pastato situaciją Palangoje. Paklausiau miesto mero, kas trukdo uždengti po gaisro nukentėjusį pastatą, kad jis nenyktų? Sulaukiau atsakymo, kad nesusitariama su bendrasavininkiu. Tai manęs neįtikino.

Ir dar norėčiau pasidžiaugti, kokį ryškų skirtumą matau po 2,5 metų pertraukos darbo departamente. Anksčiau dažnai kritikos strėlių sulaukdavome tada, kai jau visi sprendimai priimti, kai pastatas jau dygsta. Šiandien matau esminį skirtumą, kad visuomenės organizacijos, piliečiai šiandien parodo savo iniciatyvą, išsako savo poziciją jau tuo momentu, kada dar yra galimybė taisyti klaidas. Dažnai išgirstame pasiūlymų, pastabų dar tvarkant teritorijų planavimo dokumentus.

Todėl noriu paraginti visus, kad taip elgtųsi ir toliau, stotų ginti bendruomenės, viešojo intereso. Tai mums didžiulė parama.

***********

2008-05-02

Tiltų gatvės rekonstrukciją vertinanti komisija vis šūkčioja, kad graži gatvė, oi, kokia graži

Tiltų gatvė laukia komisijos verdikto K VE 080502

 

Giedrė NORVILAITĖ

 

Iki dešimties mėnesių užsitęsusi Tiltų gatvės rekonstrukcija baigiama jau ir oficialiai - darbą įvertino valstybinė komisija, savo išvadas paskelbsianti po švenčių.

Panašu, kad išvados bus palankios - apžiūrinėdami gatvę komisijos nariai priekaištų turėjo ne rangovams, o mažosios architektūros elementus jau spėjusiems apniokoti vandalams. Sąmoningumo stokojantys miestiečiai aplaužė po 3,5 tūkst. litų kainuojančias šiukšliadėžes, daužė šviestuvų stiklus, nepagailėjo ir gėlių.

Beveik 7 mln. litų atsiėjusi Tiltų gatvės rekonstrukcija prasidėjo praėjusių metų vasarą. Pabaigti tvarkyti gatvę buvo planuojama iki lapkričio 20 dienos, tačiau ji užsitęsė dar keletą mėnesių.

Pasak rangovės - UAB "Klaipėdos keliai" - generalinio direktoriaus Juozo Rukšėno, terminus teko nukelti ne dėl rangovo ir ne dėl užsakovo kaltės - planuota po asfaltuota gatvės atkarpa rasti senąjį grindinį, tačiau jo nebuvo, todėl akmenis teko užsakyti iš Kinijos.

Rimtų problemų rekonstruojant, anot J. Rukšėno, nebuvo. Tiesa, nedidelę dalį grindinio teko perkloti iš naujo, tačiau tai esą natūralu - bet kuriam rangovui ne viskas iškart gali pavykti kokybiškai, tačiau nebuvo laukiama, kol bus parodyta pirštu.

Rekonstrukcijos metu dalis Tiltų gatvės buvo išklota naujais akmenimis, kitur grindinys buvo tik išlygintas, taip pat čia buvo pakeista šaligatvių danga, atnaujinta apšvietimo sistema, įrengta kanalizacijos sistema, pasodinta medžių bei pastatyta mažosios architektūros elementų.

 

Linksmybės BULVARAS VE 080502

 

Prieš pat didįjį ilgąjį savaitgalį Miesto ūkio departamento direktorių Alfonsą Šimkų aplankė didis džiaugsmas. Girdėdamas, kaip Tiltų gatvės rekonstrukciją vertinanti komisija vis šūkčioja, kad graži gatvė, oi, kokia graži, garbusis valdininkas iš džiaugsmo net uždainavo.

 

Tikrintojus aplenkė vandalai K 080502

 

Eglė Petkutė

 

Dėl ką tik baigtos Tiltų gatvės rekonstrukcijos dar netartas paskutinis žodis. Tikrintojai neskuba laiminti prieštaringų vertinimų sulaukusio projekto.

Nuniokojo šviestuvus

Užvakar atliktus darbus apžiūrėjusios valstybinės komisijos narių akys nukrypo į vandalų paliktus pėdsakus.

Šie jau spėjo nuniokoti ne vieną brangią šiukšliadėžę, išrausė ką tik pasodintas ir jau žydinčias našlaites, išdaužė šaligatvių grindinyje įmontuotų stiklinių šviestuvų gaubtus. Juos nuspręsta pridengti grotelėmis.

Komisijos nariai juokaudami kvietė vienas kitą prisėsti ant naujų, tačiau storu dulkių sluoksniu nuklotų suolelių.

Kaltės nepripažįsta

Pernai lapkritį turėjusi baigtis rekonstrukcija užtruko beveik metus, tačiau vykdytojai nepripažįsta vėlavę.

„Užbaigti nespėjome ne dėl savo kaltės. Nuplėšę asfalto dangą tikėjomės rasti akmenų, tačiau neradome. Tada iškart perspėjome miesto valdžią, kad darbai užsitęs, nes reikėjo ilgiau laukti medžiagų", – aiškino bendrovės „Klaipėdos keliai" generalinis direktorius Juozas Rukšėnas.

Pernai liepą pradėti darbai ne kartą sulaukė paveldosaugininkų kritikos dėl nelygiai perkloto grindinio. Juo skundėsi ir miestiečiai.Tačiau rekonstrukcija baigta, o gatve netrukdomai juda ir pėstieji, ir mašinos.

Brangiausias – grindinys

Tiltų gatvės remontas kainavo 6,7 mln. litų. Brangiausiai atsiėjo grindinys, nes tašytus akmenis teko atsivežti iš Kinijos. Vienoje pusėje šaligatviai iškloti naujomis granito plokštėmis, kitai pusei panaudota dalis senųjų plokščių.

Tačiau pinigų nepagailėta dailioms šiukšliadėžėms, kurių nupirkta 17, o už vieną paklota pusketvirto tūkstančio litų. Projekto užsakovės miesto savivaldybės atstovas vakar negailėjo pagyrų vykdytojams.

„Buvo verta investuoti tokią sumą. Gatvė dabar lygi, atkurtas autentiškas grindinys. Rangovai projektą įgyvendino", – sakė Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjo pavaduotojas Romualdas Stasiulis.

Rekonstrukciją vertinusi komisija savo išvadas žadėjo pateikti per dešimt dienų.

 

2008-05-01

Palanga - architektų ir dizainerių gėda G.DRĖMAITĖ 2008 05 01

Meksikietiški kaktusai ir monstrais vadinami chaotiškai dygstantys statiniai – taip Palanga praranda savo unikalų istorinį veidą

 
Monika Petrulienė, Asta Kažukauskienė, www.lrt.lt

2008 gegužės mėn. 1 d. 10:28

 

http://www.delfi.lt/news/economy/realestate/article.php?id=16879175

http://www.lrt.lt/news.php?strid=5082&id=4522109

 

Taip teigia Kultūros paveldo komisija, rengianti kreipimąsi į Vyriausybę dėl kurorto senamiesčio naikinimo ir priežiūros griežtinimo. Meksikietiški kaktusai ir monstrais vadinami chaotiškai dygstantys statiniai – taip Palanga praranda savo unikalų istorinį veidą. Pasak LTV „Panoramos" kalbintų specialistų, kurorte naikinami želdiniai, kertamos pušys, neprižiūrimi nyksta paveldo objektai.

„Jokio požiūrio. Mes prarandame Palangą, tą medinę su gražiomis vilomis", – „Panoramai" teigė Valstybinės kultūros paveldo komisijos narė Gražina Drėmaitė.

Pasak paveldosaugos ekspertės, Palangos senamiestis yra įtrauktas į kultūros paveldo registrą, tačiau vietoj senųjų vilų skveruose dygsta nauji pastatai. Statytojai spjauna į senamiesčiui taikomus apribojimus. Naujasis Palangos savivaldybės architektas Feliksas Jackevičius sako, kad dažnai statytojai tiesiog apgaudinėja.

„Centrinėje miesto dalyje nieko negalima statyt, tačiau yra nemažai statinių, kurie statomi naujai. Parašyta žodis rekonstrukcija. Rekonstrukcija reiškia, kad galima dešimt procentų pakeist, o praktiškai statomas naujas" – „Panoramai" teigė architektas.

Apleistas Kurhauzas – pavyzdys, kaip mieste nesirūpinama istoriniais statiniais. Paveldosaugos ekspertai teigia, kad Kurhauzą reikia skubiai konservuoti. Tačiau savivaldybė sako, kad pastato dalies savininkai nesutinka to daryti, todėl kitų dalininkų rankos surištos.

Toliau keičiama ir Basanavičiaus gatvė: vietoje mineralinio vandens biuvetės ketinama statyti SPA kompleksą.

Kultūros paveldo komisija dėl pažeidimų Palangoje ketina kreiptis į Vyriausybę.

Kurorto savivaldybė, siekdama griežtesnės bjaurojamo senamiesčio apsaugos, teigia rengianti projektą, kurį patvirtinus, istorinė vietovė taptų urbanistiniu draustiniu. Tada būtų lengviau stabdyti abejotinus leidimus išduodančius valdininkus, griauti nelegalias statybas.