2010-07-10

Klaipėdos skyriaus nariai taip pat gali užsisklęsti ir susirinkime nuspręsti, kad sąrašo lyderį rinks tik partijos nariai.

Uždari lyderio rinkimai – žingsnis atgal

Virga Saurytė 2010-05-29, 23:59

Nuotraukoje - Nuomonė: Jungtinio demokratinio judėjimo įkūrėjas K.Čilinskas įsitikinęs, jog atviri sąrašo lyderio rinkimai yra įvadas į tiesioginius merų rinkimus. © Gedimino Bartuškos nuotr.

Klaipėdos konservatorių sumanymas sudaryti galimybę rinkimų sąrašo lyderį, kuris vestų į miesto tarybos rinkimus, rinkti atviruose rinkimuose kelia vis daugiau aistrų.

Žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, jog TS-LKD partijos Klaipėdos skyriaus nariai taip pat gali užsisklęsti ir sekmadienį visuotiniame susirinkime nuspręsti, kad sąrašo lyderį rinks tik partijos nariai.

Jungtinio demokratinio judėjimo įkūrėjas teisininkas Kęstutis Čilinskas įsitikinęs, jog toks sprendimas būtų žingsnis atgal, o ne į priekį.

„Atviri sąrašo lyderio rinkimai yra ne tik plačiai kitose šalyse paplitusi praktika bei gera artėjančių rinkimų taktika, bet ir būdas kelti visuomenės pasitikėjimą partijomis", – dėstė K.Čilinskas.

Jo teigimu, Lietuvos partijų vidinis gyvenimas yra itin nedemokratiškas, todėl bet koks žingsnelis demokratijos, viešumo, atvirumo link yra labai reikšmingas.

K.Čilinskas vardijo ir daugiau atvirų rinkimų sąrašo lyderio privalumų. Vienas jų – iš sąrašo pašalinti puošmenas. Jungtinio demokratinio judėjimo pirmininkas puošmenomis vadino politikus, kurie yra sąraše ir dažniausiai pirmoje vietoje, o po rinkimų pareiškia, jog liks dirbti, pavyzdžiui, Seime ir į miesto tarybą neis.

„Jei sąrašo lyderį rinks žmonės, juo pretenduojantiems tapti politikams bus sunkiau mulkinti rinkėjus. Pretendentai rinkėjams aiškiai privalės pasakyti, ar jie tik sąrašo puošmenos, ar po rinkimų tikrai yra nusiteikę dirbti savivaldybės taryboje", – teigė K.Čilinskas.

Jis taip pat įsitikinęs, jog atviri sąrašo lyderio rinkimai yra tarsi įvadas į tiesioginius merų rinkimus. Įprasta, jog partijai laimėjus rinkimus ir formuojant valdančiąją koaliciją tapti meru siūloma laimėtojų partijos sąrašo lyderiui. Todėl, anot K.Čilinsko, rinkdami rinkimų sąrašo lyderį, žmonės gali išreikšti savo nuomonę ir apie galimai būsimą merą.

„Sąžiningi bei atviri lyderio rinkimai yra labai prasmingas žingsnis ir aš jam tikrai pritariu", – nedvejojo K.Čilinskas.

Komentarų nėra: