2010-08-02

Pasiūlymas Klaipėdos policijai, kad ji paskambintų apiplėštam ispanui, nes meras tai daryti atsisakė

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkui Benonui Ivanauskui

Tel. (8 46) 31 17 11 El. p. benonas.ivanauskas@policija.lt Faks. (8~46) 35 40 24

 

PRAŠYMAS

 

2010 08 02

 

DĖL GRĖSMĖS KLAIPĖDAI ĮGYTI PRIEŠIŠKO IR NESAUGAUS TURISTAMS MIESTO ĮVAIZDĮ ISPANIJOJE IR KITUR

 

2010 07 27 ir 28 d. rašiau merui ir savivaldybės tarybos nariams dėl 2010 07 26 d. 13.10 val. Klaipėdos senamiesčio centre sumuštų ir apiplėštų turistų iš Ispanijos ir siūliau kuo skubiau organizuoti savivaldybės tarybos kolegijos susitikimą su Klaipėdos policijos vadovais dėl šio nusikaltimo, t.p. siūliau į tą susitikimą pakviesti suinteresuotų pusių atstovus.

Manau, kad mes, savivaldybės tarybos nariai, meras ir Klaipėdos apskrities policijos vadovai neskiriame šiam Lietuvos prestižui, visuomenės saugumui bei turizmui labai žalingam įvykiui tinkamo dėmesio, bei nesiimam adekvačių tyriminių bei prevencinių priemonių (norėčiau šiuo klausimu klysti).

Žiniasklaida pranešė, kad:

1.      policija tą pačią fotoaparato ar videokameros atėmimo dieną nepradėjo ikiteisminio tyrimo, o tai padarė tik kitą dieną;

2.      į įvykio vietą atvykę pareigūnai neapklausė liudytojų, nors susirinkę įvykį matę žmonės, gidai to prašė;

3.      už policiją jos pareigas atliko žurnalistai, apklausę ir nufilmavę to įvykio liudininkus ir galimų nusikaltėlių draugus, kurie papasakojo, kur gyvena galimi užpuolikai, kuo verčiasi, kaip atrodė ir kokie jų vardai;

4.      buvo iškelta versija, kad jei policija būtų iškart atlikusi savo pareigas, tai gal tas apiplėšto ispano fotoaparatas jau būtų  atrastas;

5.      komentaruose buvo rašoma, kad Klaipėdos policija neatkreipė tinkamo dėmesio į gidų ir turizmo firmų atstovų informacijas, kad turistai Klaipėdos senamiestyje yra užkabinėjami jau senokai ir kad tai yra gėda Klaipėdai.

Manau, kad sumuštas ir apiplėštas ispanas savo apiplėšimo istoriją papasakojo savo 1800 tautiečių, kurie plaukia su juo kruiziniame laive ir kurie be abejo pastebėję jo subintuotą galvą, jį klausinėjo kas atsitiko. Jei ši informacija pasirodytų Ispanijos laikraščiuos, kiltų grėsmė, kad kitais metais nebeatplauks kruiziniai laivai iš Ispanijos, kuriuos taip ilgai ir sunkiai atsiviliojo Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras (toliau – KTKIC) bei kiti klaipėdiečiai.

Siūliau miesto merui raštu (ir žodžiu per miesto tarybos posėdį) paskambinti apiplėštam ispanui ir paprašyti išfaksuoti tą trūkstamą pareiškimą dėl apiplėšimo, paguosti, užjausti, padrąsinti, pažadėti atlyginti materialinę ir, kas svarbiausia, moralinę žalą (siūliau tai padaryti gal kokia dovana, kelione, ar pinigine perlaida). Bet meras atsisakė tai daryti, motyvuodamas, kad savivaldybės darbuotojai Milane (Italija) buvo ištraukta piniginė. Manau, kad negalima tapatinti kišenvagių veiksmo su smurtiniu užpuolimu parverčiant ir sužalojant galvą iki kraujų ir atimant fotoaparatą ar videokamerą. Esu įsitikinęs, kad negalima vadovautis principu „akis už akį" – jei mūsų turistus apvagia kišenvagiai, tai mes keršydami leisime mušti kitų šalių turistus Klaipėdos senamiesčio viduryje vidurdienį.

Tokiu būdu kyla grėsmė, kad Klaipėda Ispanijoje ir kitur įgis priešiško ir nesaugaus turistams miesto įvaizdį. Todėl siūlau Jums sukviesti pasitarimą šiuo klausimu pakviečiant visų savivaldybės tarybos narius, KTIC, kruizinių laivų operatorių, gidų gildijos ir kitų turizmo bei klaipėdiečių saugumu suinteresuotų asmenų ir institucijų atstovus. Manau, kad Jūs, ar Jūsų pavaduotojas galėtų paskambinti tam apiplėštam turistui ir padaryti tai, ką siūliau merui. Nes jei ispanų turistas iki kruizinio laivo grįžimo neatgaus iš jo atimto daikto, ir/arba jo neatsiprašysime ir nekompensuosime jam nuostolių miesto ar valstybės vardu, tai pasekmės turizmui ir Lietuvos įvaizdžiui kaip minimum Ispanijoje gali būti sunkiai ištaisomos.

Taip pat prašyčiau informuoti, kas iš prokurorų kontroliuoja šį ikiteisminį tyrimą.

 

Savivaldybės tarybos narys        Naglis Puteikis

 

puteikis@gmail.com; 8-652-76250

Komentarų nėra: