2010-09-15

DĖL NETEISĖTO ATLYGINIMO KLAIPĖDOS M. TARYBOS NARIAMS PERVEDIMO Į JŲ ASMENINES SĄSKAITAS

2008 08 08

PRAŠYMAS

 

2008 07 31 d. Klaipėdos m. tarybos posėdyje priiminėjant sprendimo projektą Dėl Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos 2003 m. kovo 27 d. sprendimo Nr. I-97 „Dėl Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narių veiklos apmokėjimo tvarkos patvirtinimo" pakeitimo" Klaipėdos m. savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vedėja Aldona Špučienė pasakė, kad Klaipėdos m. tarybos nariams, kurie nepateikia pažymų iš savo pagrindinių darboviečių apie jose negautas pajamas už laiką, kurį jie praleidžia savivaldybės tarybos, komitetų ir pan. poėdžiuose, buvo ir yra neteisėtai pervedamas atlyginimas už valandas, praleistas minimuose posėdžiuose.

Apie tai parašė ir spauda - Klaipėdos politikai kratosi algų, kurias sau paskyrė "Klaipėda" 2008 08 04 (aut.Eglė Petkutė). Šis straipsnis publikuotas taip pat ir 2008 08 14 d. taip pat ir lrt.lt bei delfi.lt: Paaiškėjo, kad įstatymo nustatytą atlygį už posėdžiuose praleistą laiką iki šiol uostamiesčio politikai gaudavo nelegaliai. Papildomą šimtą ar pusantro šimto litų jie pasiimdavo nepateikę dokumentų, liudijančių, kad dėl darbo taryboje prarado dalį algos pagrindinėje darbovietėje. Nuo šiol jie pažymas turės pateikti kiekvieną mėnesį."

Lietuvos Respublikos valstybės politikų, teisėjų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo tvarkos įstatymo (Žin., 2000, Nr. 75-2271; 2003, Nr. 59-2639) 4 straipsnio 3 dalis sako, kad:

4 straipsnis. Valstybės politikų, teisėjų ir valstybės pareigūnų pareiginės algos

...3. Savivaldybių tarybų narių pagrindinėje darbovietėje negautas atlyginimas už laiką, praleistą tarybos, komitetų, komisijų, kolegijos posėdžiuose, taip pat už laiką, praleistą vykdant kitas savivaldybės tarybos nario pareigas, mokamas Vietos savivaldos įstatymo nustatytais pagrindais.

Taigi, darytina išvada, kad tiems tarybos nariams, kurie tarybos, jos komitetų bei komisijų posėdžių metu savo pagrindinėse darbovietėse gaudavo atlyginimą (kuriems pagrindinėse darbovietėse darbo apskaitos žiniaraščiuose buvo žymimos darbo valandos ir už jas apmokama), nebuvo galima pervesti aukščiau minimo atlyginimo iš savivaldybės biudžeto už valandas, praleistas šiuose posėdžiuose, nes tada būtų gavęsis dvigubas apmokėjimas, o to įstatymai nenumato.

Kitokių atlyginimo formų savivaldybių tarybų nariams minėtas įstatymas taip pat nenumato.

Todėl prašome nustatyti, ar teisėtai į visų Klaipėdos m. tarybos narių asmenines sąskaitas buvo pervedamas atlyginimas, mokamas iš savivaldybės biudžeto už posėdžiuose praleistą laiką nuo 2000 metų iki dabar.

Jei paaiškėtų, kad atlyginimai pervesti neteisėtai, prašome imtis priemonių, kad neteisėti sprendimai būtų panaikinti, šios lėšos būtų sugrąžintos į savivaldybės biudžetą, o dėl tokios veiklos ar neveikimo kalti asmenys – nubausti.

 

Tėvynės sąjungos frakcijos pirmininkas      Naglis Puteikis


Komentarų nėra: