2008-03-26

DĖL VERTIMO ATSISAKYTI DALYVAUTI MOKYTOJŲ STREIKE, ĮŽEIDINĖJIMO IR GALIMO ĮSTATYMŲ PAŽEIDIMO PERSKIRSTANT MOKSLEIVIO KREPŠELIO LĖŠAS

Klaipėdos m savivaldybės administracijos direktoriui A. Každailevičiui

Klaipėdos m savivaldybės tarybos Kontrolės komitetui

Klaipėdos m savivaldybės kontrolierei R.J. Drazdauskienei

Nuorašas: Švietimo skyriaus vedėjai L. Prižgintienei

2008 03 15 Nr. Fr-07-A

DĖL VERTIMO ATSISAKYTI DALYVAUTI MOKYTOJŲ STREIKE, ĮŽEIDINĖJIMO IR GALIMO ĮSTATYMŲ PAŽEIDIMO PERSKIRSTANT MOKSLEIVIO KREPŠELIO LĖŠAS

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 51 straipsnis garantuoja teisę į streiką ("Darbuotojai, gindami savo ekonominius ir socialinius interesus, turi teisę streikuoti"), o 36 straipsnis garantuoja teisę į susirinkimus („Negalima drausti ar trukdyti piliečiams rinktis be ginklo į taikius susirinkimus. Ši teisė negali būti ribojama kitaip, kaip tik įstatymu ir tik tada, kai reikia apsaugoti valstybės ar visuomenės saugumą, viešąją tvarką, žmonių sveikatą ar dorovę arba kitų asmenų teises ir laisves").

Lietuvos Respublikos Darbo kodekso 82 straipsnio („Teisinė streikuotojų padėtis ir garantijos") pirmoje dalyje aiškiai ir nedviprasmiškai pasakyta, kad „Niekas negali būti verčiamas dalyvauti arba atsisakyti dalyvauti streike".

Tačiau kai kurie Klaipėdos m. savivaldybės administracijos atstovai pažeidinėja šią įstatymo nuostatą darydami spaudimą streikuojantiems mokytojams. Pvz. Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotoja V.Kazakauskienė 2008 03 05 d. „Balticum-TV" žinių laidoje pasakė, kad: „Manau, kad tose mokyklose, kur apskritai nepradėjo streikuoti, vis tik dirba mokytojai tie tikrieji, tie mokytojai – iš didžiosios raidės".Tokiu būdu tiesioginė mokytojų valdininkė ne tik juos grubiai įžeidinėja, bet ir akivaizdžiai verčia atsisakyti streikuoti - suprask: streikuojantys mokytojai yra netikri mokytojai ir dar iš mažosios raidės.

Toks pat spaudimas pažeidžiant Konstituciją: administracijos direktoriaus pav. V.Karmanovas uždraudžia streikuojančių mokytojų palaikymo eiseną 2008 03 17 (lieka tik mitingas 12.00 Atgimimo a.).

Mane pasiekė neoficiali informacija apie kitus papildomus panašaus spaudimo būdus: Klaipėdos savivaldybės administracijos atstovai (netikrieji, iš mažosios raidės?) galimai jau padarė, arba planuoja ne tik Darbo kodekso, bet ir kitų įstatymų, reglamentuojančių moksleivio krepšelio paskirstymą, pažeidimą, kuris naudojamas kovoje su streikuojančiais mokytojais: pasinaudojant teise perskirstyti iki 5 proc. moksleivių krepšelio lėšų atimti juos iš streikuojančių mokyklų ir perduoti juos nestreikuojančioms mokykloms galimai tokių mokyklų vadovų skatinimui.

Prašau administracijos direktorių imti priemonių, kad Jūsų pavaldiniai nepažeidinėtų Konstitucijos, įstatymų, neįžeidinėtų ir netrukdytų streikuojantiems mokytojams, nepažeistų jų teisių, nediskriminuotų jų, o V.Kazakauskienė - atsiprašytų mokytojų per „Balticum-TV" žinias.

Prašau kontrolės institucijų, kurioms adresuoju šį kreipimąsi, patikrinti, kaip 2007 m. 01-12 mėn.. ir 2008 m. 01-03 mėn. Klaipėdos m. savivaldybės administracijoje buvo pasinaudota teise perskirstyti iki 5 proc. moksleivių krepšelį, t.y. nuo kurių mokyklų buvo nuimta, kurioms perduota ir kam panaudotos šios lėšos, o taip pat būtinai patikrinti, ar buvo laikomasi visų tokio perskirstymo sąlygų , ypač ar buvo vykdomas privalomas suderinimas su tų mokyklų, nuo kurių nuiminėjo minėto krepšelio dalis, darbuotojų atstovais.

Patikrinimo rezultatus prašau paskelbti viešai.

Taip pat prašau administracijos direktorių pateikti man raštu (pridedant elektroninę laikmeną su „Excel" lentele) 2005-2007 m. 01-12 mėn.. ir 2008 m. 01-03 mėn. visų bendrojo lavinimo mokyklų vadovų personalinių priedų prie tarnybinio atlyginimo ir vienkartinių piniginių išmokų kasmėnesinę suvestinę litais (įstaigos pavadinimas, vadovo pareigos, per mėnesį gautas tarnybinis atlyginimas, per mėnesį gautas priedas, per mėnesį gauta vienkartinė piniginė išmoka, viso per mėnesį Lt).

Frakcijos pirmininkas Naglis Puteikis

8-652-76250; nputeikis@agency.lt; puteikis@gmail.com

Komentarų nėra: