2008-05-02

Tiltų gatvės rekonstrukciją vertinanti komisija vis šūkčioja, kad graži gatvė, oi, kokia graži

Tiltų gatvė laukia komisijos verdikto K VE 080502

 

Giedrė NORVILAITĖ

 

Iki dešimties mėnesių užsitęsusi Tiltų gatvės rekonstrukcija baigiama jau ir oficialiai - darbą įvertino valstybinė komisija, savo išvadas paskelbsianti po švenčių.

Panašu, kad išvados bus palankios - apžiūrinėdami gatvę komisijos nariai priekaištų turėjo ne rangovams, o mažosios architektūros elementus jau spėjusiems apniokoti vandalams. Sąmoningumo stokojantys miestiečiai aplaužė po 3,5 tūkst. litų kainuojančias šiukšliadėžes, daužė šviestuvų stiklus, nepagailėjo ir gėlių.

Beveik 7 mln. litų atsiėjusi Tiltų gatvės rekonstrukcija prasidėjo praėjusių metų vasarą. Pabaigti tvarkyti gatvę buvo planuojama iki lapkričio 20 dienos, tačiau ji užsitęsė dar keletą mėnesių.

Pasak rangovės - UAB "Klaipėdos keliai" - generalinio direktoriaus Juozo Rukšėno, terminus teko nukelti ne dėl rangovo ir ne dėl užsakovo kaltės - planuota po asfaltuota gatvės atkarpa rasti senąjį grindinį, tačiau jo nebuvo, todėl akmenis teko užsakyti iš Kinijos.

Rimtų problemų rekonstruojant, anot J. Rukšėno, nebuvo. Tiesa, nedidelę dalį grindinio teko perkloti iš naujo, tačiau tai esą natūralu - bet kuriam rangovui ne viskas iškart gali pavykti kokybiškai, tačiau nebuvo laukiama, kol bus parodyta pirštu.

Rekonstrukcijos metu dalis Tiltų gatvės buvo išklota naujais akmenimis, kitur grindinys buvo tik išlygintas, taip pat čia buvo pakeista šaligatvių danga, atnaujinta apšvietimo sistema, įrengta kanalizacijos sistema, pasodinta medžių bei pastatyta mažosios architektūros elementų.

 

Linksmybės BULVARAS VE 080502

 

Prieš pat didįjį ilgąjį savaitgalį Miesto ūkio departamento direktorių Alfonsą Šimkų aplankė didis džiaugsmas. Girdėdamas, kaip Tiltų gatvės rekonstrukciją vertinanti komisija vis šūkčioja, kad graži gatvė, oi, kokia graži, garbusis valdininkas iš džiaugsmo net uždainavo.

 

Tikrintojus aplenkė vandalai K 080502

 

Eglė Petkutė

 

Dėl ką tik baigtos Tiltų gatvės rekonstrukcijos dar netartas paskutinis žodis. Tikrintojai neskuba laiminti prieštaringų vertinimų sulaukusio projekto.

Nuniokojo šviestuvus

Užvakar atliktus darbus apžiūrėjusios valstybinės komisijos narių akys nukrypo į vandalų paliktus pėdsakus.

Šie jau spėjo nuniokoti ne vieną brangią šiukšliadėžę, išrausė ką tik pasodintas ir jau žydinčias našlaites, išdaužė šaligatvių grindinyje įmontuotų stiklinių šviestuvų gaubtus. Juos nuspręsta pridengti grotelėmis.

Komisijos nariai juokaudami kvietė vienas kitą prisėsti ant naujų, tačiau storu dulkių sluoksniu nuklotų suolelių.

Kaltės nepripažįsta

Pernai lapkritį turėjusi baigtis rekonstrukcija užtruko beveik metus, tačiau vykdytojai nepripažįsta vėlavę.

„Užbaigti nespėjome ne dėl savo kaltės. Nuplėšę asfalto dangą tikėjomės rasti akmenų, tačiau neradome. Tada iškart perspėjome miesto valdžią, kad darbai užsitęs, nes reikėjo ilgiau laukti medžiagų", – aiškino bendrovės „Klaipėdos keliai" generalinis direktorius Juozas Rukšėnas.

Pernai liepą pradėti darbai ne kartą sulaukė paveldosaugininkų kritikos dėl nelygiai perkloto grindinio. Juo skundėsi ir miestiečiai.Tačiau rekonstrukcija baigta, o gatve netrukdomai juda ir pėstieji, ir mašinos.

Brangiausias – grindinys

Tiltų gatvės remontas kainavo 6,7 mln. litų. Brangiausiai atsiėjo grindinys, nes tašytus akmenis teko atsivežti iš Kinijos. Vienoje pusėje šaligatviai iškloti naujomis granito plokštėmis, kitai pusei panaudota dalis senųjų plokščių.

Tačiau pinigų nepagailėta dailioms šiukšliadėžėms, kurių nupirkta 17, o už vieną paklota pusketvirto tūkstančio litų. Projekto užsakovės miesto savivaldybės atstovas vakar negailėjo pagyrų vykdytojams.

„Buvo verta investuoti tokią sumą. Gatvė dabar lygi, atkurtas autentiškas grindinys. Rangovai projektą įgyvendino", – sakė Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjo pavaduotojas Romualdas Stasiulis.

Rekonstrukciją vertinusi komisija savo išvadas žadėjo pateikti per dešimt dienų.

 

Komentarų nėra: