2008-07-24

Diskusija dėl Šv. Jono bažnyčios atstatymo Klaipėdoje 2008 07 24 BERNARDINA.LT

Nuoroda čia: http://www.bernardinai.lt/index.php?url=articles%2F82601

 

Šia tema taip pat skaitykite čia: 2007-02-20 Bernardinai.lt:

Dainius Elertas. Klaipėdos miestiečių bažnyčia: atrasti ar parasti?

  

Šiandien, liepos 24 d., 17 val. Klaipėdos siuvėjų ir paslaugų verslo mokykloje (Puodžių g. 10, 301 auditorijoje) įvyks vieša apskritojo stalo diskusija „Klaipėdos Šv. Jono bažnyčios atstatymas".

Evangelikų liuteronų Šv. Jono bažnyčia 1706–1944 m. stovėjo Turgaus g. 24. 75 metrų aukščio bažnyčios bokštas buvo aukščiausias tuometiniame Klaipėdos senamiestyje ir svarbus navigacijos objektas, o pati bažnyčia – pagrindinis dvasinio gyvenimo centras ne tik mieste, bet ir visame regione. Per Antrąjį pasaulinį karą bažnyčia apdegė, o nugriauta ji buvo 1947–1949 m.

Siekiant patenkinti Klaipėdos evangelikų liuteronų poreikius, buvo priimtas susitarimas tarp Klaipėdos evangelikų liuteronų bendruomenės ir Klaipėdos miesto savivaldybės toje pačioje vietoje statyti mažesnę, nei buvo, bažnyčią. Tai lėmė priežastis, kad viena Klaipėdos evangelikų liuteronų parapija nepajėgi imtis visiško buvusios bažnyčios atkūrimo uždavinio bei išlaikyti didelį pastatą.

Bažnyčios atstatymo problemos buvo gyvai aptarinėjamos klaipėdiečių ir išeivių iš Klaipėdos bei atspindėtos žiniasklaidoje. Klaipėdos miestiečių iniciatyvinė grupė, palaikydama tradicijos puoselėjimą bei tokios bažnyčios formos, kokia ji buvo, atkūrimo idėją oficialiu kreipimusi (2007-07-15 raštas Lietuvos evangelikų liuteronų vyskupui Mindaugui Sabučiui, Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vadovui, Klaipėdos miesto administracijai) ir žiniasklaidos priemonėmis kėlė bažnyčios bei „Klaipėdiečių namų" po vienu stogu idėją. 2007 m. spalį už galimą funkcijų išplėtimą ir bažnyčios atstatymą, tokios, kokia buvo, balsavo lietuvininkų bendrijos „Mažoji Lietuva" seimelis. 2008 m. liepos 20 d. laiške Klaipėdos kultūros paveldo tarybai klaipėdietis menininkas Romanas Borisovas rašė: „Kaip dailininkas, viduramžių Europos architektūros mylėtojas ir žinovas, esu už tai, kad Klaipėdos Šv. Jono bažnyčia būtų atstatyta senųjų formų pavidalu, nes tai būtų logiškas žingsnis, grįžtant prie mums visiems įprastų, Europai būdingų gyvenimiškų vertybių. Tai būtų žingsnis, kuris leistų vėliau atstatyti visą istorinį Klaipėdos centrą."

Klaipėdos kultūros paveldo taryba prie Kultūros paveldo departamento apsvarstė naujosios Klaipėdos miestiečių Šv. Jono bažnyčios atstatymą sklype Turgaus g. 24 kultūros paveldo verčių bei Klaipėdos senamiesčiui U-17 rengiamo specialaus plano perspektyvoje. Taip pat nagrinėtas, apsvarstytas modernių sumažintų formų statinio projektas. Svarstant bažnyčios atstatymą pasitelkti įvairių specialistų (istorikų, architektų) turimi duomenys ir nuomonės. Taryba 2008-07-01 rašte, adresuotame Lietuvos evangelikų liuteronų vyskupui Mindaugui Sabučiui, Kultūros paveldo departamentui, Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritoriniam padaliniui, Klaipėdos miesto administracijai, pabrėžia, kad „daugiafunkcinės sakralinės - kultūrinės erdvės pačiame senamiesčio viduryje formavimo galimybė leistų atnaujinti visų suinteresuotų pusių dialogą dėl Jono bažnyčios atkūrimo tokios, kokia ji buvo, o Klaipėdos šeimininkui – miesto savivaldybei parodyti savo gerą valią ir ambicijas prikelti senamiestį naujam gyvenimui" ir konstatuoja, kad „naujo, kitų formų, tūrio ir silueto pastato statyba Klaipėdos senamiesčio centre užkirstų kelią atkurti kultūros paveldo vertes (architektūrines, urbanistines, jūrinio ir techninio kultūros paveldo etc.), padarytų nepataisomą žalą kompleksinėms Klaipėdos senamiesčio (U-17) vertėms, sumažintų objekto patrauklumą turizmui."

Aukščiau paminėtame liepos 1 d. rašte Klaipėdos kultūros paveldo taryba siūlė Kultūros paveldo departamentui atšaukti pritarimą dėl naujo kitų formų, tūrio ir silueto pastato statybos Klaipėdos senamiesčio viduryje ir tokio projekto nederinti, atlikti nuodugnius istorinius, urbanistinius, architektūrinius ir archeologinius tyrimus bei jų pagrindu formuoti atstatymo koncepciją, inicijuoti dialogą tarp Tarybos, suinteresuotos visuomenės, Kultūros paveldo departamento, Klaipėdos miesto savivaldybės ir evangelikų liuteronų bažnyčios dėl bendro Klaipėdos Jono bažnyčios atkūrimo tokios, kokia ji buvo, projekto rengimo.

Šią popietę įvyksianti diskusija ir turėtų būti siekiamo dialogo ir derybų dėl naujo bažnyčios atkūrimo projekto rengimo pradžia.

Kaip „Bernardinams.lt" teigė Lietuvos evangelikų liuteronų vyskupas Mindaugas Sabutis, kol kas „judama į priekį" su tuo projektu, kuris jau yra parengtas, o bažnyčios tokios, kokia buvo, atstatymas vien tik evangelikų liuteronų bendruomenės pajėgomis atrodo nerealistinis. Tokiam projektui reikėtų konkrečios valstybės paramos, o ne vien pasiūlymų ir pašnekesių.

Komentarų nėra: