2008-08-01

Saugoti paveldo - su dalgiais ir žoliapjove KLP JAUNIEJI KONSERVATORIAI VE 080801

 

Saugoti paveldo - su dalgiais ir žoliapjove VE 080801

 

Valerija LEBEDEVA

 

Fotografijoje: Istorinių vertybių tvarkyti įnikę klaipėdiečiai entuziastai pradėtus darbus planuoja tęsti ir kitąmet

 

Pernai surengę apleistų kapinaičių tvarkymo akciją, šiemet Jaunųjų konservatorių lygos (JKL) Klaipėdos filialo nariai ją išplėtojo iki viso projekto.

Projekto, pavadinto "Misija: Išsaugok", metu 15 jaunuolių su filialo pirmininku ir grupės "Flaer" būgnininku Michailu Denisenko priešakyje tvarko senąsias kapinaites Klaipėdos miesto ir rajono teritorijoje.

Užžėlusios vertybės

Pašnekovų teigimu, taip atkreipiamas visuomenės dėmesys į apleistus istorijos paminklus, kurie, beje, įtraukti į Nekilnojamųjų kultūros vertybių sąrašą - būtent juo ir istoriko Dainiaus Elerto konsultacijomis vadovaudamiesi, entuziastai atranda žole užžėlusias senųjų Klaipėdos gyventojų kapinaites.

Nors minėtajame sąraše daugelio kapinaičių būklė apibūdinama kaip "patenkinama", jaunimas prisipažino, kad atrasti jas žolių ir krūmynų tankmėje ne visuomet lengva.

Iš Klaipėdos miesto savivaldybės "Jaunimo" programos lėšų finansuojamo projekto metu per porą vasaros mėnesių planuojama sutvarkyti iš viso 12 kapinaičių.

Ieškant apleistų kapinių, jaunimui teko pasivažinėti po Klaipėdos prieigas. Jau sutvarkytos kapinaitės Lūžų kaime, Tauralaukyje, abiejose Klemiškės gyvenvietėse bei kitur, - pasakojo JKL Klaipėdos filialo pirmininkas Michailas Denisenko.

Vykdami į savo mini ekspedicijas, komandos nariai "ginkluojasi" dalgiais, žolės žirklėmis bei žoliapjove. Sutvarkytas XIX a. pabaigos-XX a. pradžios kapinaites bei jų apdailos elementus fotografuoja. Šią medžiagą drauge su rastais keraminių antkapių lentelių fragmentais jie perdavė Mažosios Lietuvos istorijos muziejui.

"Daugelio šių vietų, kur anksčiau plytėjo dvarų valdos, paskirtis nūdien visai kitokia. Vaizdingos miesto apylinkės sutraukia pramogų mėgėjus, tad dažnai tenka rasti stiklo ar plastikinės taros arba sutikti net ir visą kompaniją, kepančią šašlykus", - sakė M. Denisenko.

Anot jo bendražygės Jūros, tvarkant apleistus istorijos paminklus, patiri naują santykį su istorija, iki šiol įsivaizduota kaip vadovėlį. Gretos, Liudmilos, Agnės bei Ievos nuomone, net ir vienkartinė akcija gali būti veiksminga, jeigu žmonės atkreips dėmesį į pasikeitusį vietovės vaizdą.

"Flaer" - festivalyje

Jaunuolių nuomone, esamose kapinaitėse trūksta rodyklių, kurios informuotų, koks objektas čia yra. "Gal būtų galima įtraukti jas į dviračių takų pažintinius maršrutus", - svarstė M. Denisenko. Jo teigimu, kitais metais planuojama arba vėl tvarkyti tas pačias kapines, arba imtis naujų.

Šį savaitgalį projekto darbų jis neplanuojąs - grupės "Flaer" narys drauge su kolegomis Greta Medelyte ir Adomu Stančiku vyks į festivalį "Roko naktys", kuris šiemet iš Platelių kraustosi į Zaraso salą.

"Gaila, dalyvausim be vieno nario - klavišininko ir saksofoninko Igorio Vasiliausko, kuris išvyko į "Microsoft" informacinių technologijų kursus Kazachstane. Festivaliui į pagalbą pasitelksime uostamiesčio muzikantę Ievą Astromskaitę", - sakė Michailas.

Beje, visi klaipėdiečių roko mėgėjai turėtų suskubti pasklausyti grupės koncertų gimtajame krašte: rugpjūčio 6-ąją "Flaer" gros naujajame uostamiesčio klube "Roxy", o 15-ąją - Gargžduose. "Rudenį Adomas išvažiuos į filmavimus Vilniuje, tad susitiksim tik savaitgaliais, įrašams pasidaryti, ir koncertų kelis mėnesius nenumatome. O šiaip daug repetuojame, įsirašėme kelias naujas dainas, kurias platinsime demonstracinio albumo pavidalu", - sakė Michailas. ********

Komentarų nėra: