2008-08-18

Valdininkų uždarbį išpučia solidūs priedai LR 2008 08 16

 

Premjero G.Kirkilo uždarbis – mažiausias iš trijų pirmųjų Lietuvos asmenų. Tačiau šalies vidurkį jis vis tiek viršija dešimteriopai. 

 

Martynas ČERKAUSKAS LR korespondentas 2008-08-16

 

 Registruotiems lrytas.lt dienraščio vartotojams:

http://www.lrytas.lt/?data=20080816&id=eko16_a3080816&p=3&sk_id=99&view=2

 

Realios darbuotojo pajamos – bent porą kartų didesnės už oficialią algą. Išgirdę apie tai privačioje įmonėje, mokesčių inspektoriai ieškotų vokelių. O valdiškoje tarnyboje tokia padėtis – teisėta.

Rugpjūtį įsigaliojęs įstatymas, suteikiantis galimybę visuomenei sužinoti šalies vadovų ir valstybės tarnautojų uždarbį, atskleidė ir valdiškų atlyginimų sistemos trūkumus.

Oficialios Seimo narių ar ministrų algos, kurias buvo galima ir anksčiau sužinoti, atrodo palyginti nedidelės.

Bet kas mėnesį kišenę dar papildo tūkstantiniai priedai ir kompensacijos, kurie nelaikomi darbo užmokesčiu. Tuo tarpu eiliniai valstybės tarnautojai dėl per mažų atlyginimų bėga į privačias įmones.

Žaidimas skaičiais

Iki šiol buvo skelbiama, kad prezidento Valdo Adamkaus atlyginimas atskaičius mokesčius siekia beveik 19 tūkst. litų. Bet prie šalies vadovo atlyginimo pridėjus jam skiriamas reprezentacines išlaidas, per mėnesį ši suma išauga dar 6,5 tūkst. litų.

Kur kas sunkiau rinkėjams buvo sužinoti tikrąsias Seimo narių pajamas.

Jeigu kuris nors Seimo narys bandė įtikinti, kad vidutinis jo atlyginimas atskaičius mokesčius tesiekia apie 4 tūkst. litų, vadinasi, jis pamiršo pridėti neapmokestinamus priedus už transporto, ryšių, kanceliarines išlaidas, priedą už stažą valstybės tarnyboje (išdirbus trejus metus atlyginimas didinamas po 3 proc. kasmet).

Tad reali parlamentaro alga yra bent 7 tūkst. litų didesnė.

Seimo vadovai dar gauna pinigų reprezentacinėms išlaidoms. Pavyzdžiui, parlamento pirmininkas Česlovas Juršėnas, kurio oficialus atlyginimas neatskaičius mokesčių kiek viršija 8 tūkst. litų, be parlamentarams priklausančių priedų, kas mėnesį gali papildomai išleisti 13 tūkst. litų.

Pridėjus dar 1,5 tūkst. litų priedą už stažą, Č.Juršėnas gali mėgautis didesne suma negu prezidentas – 27 tūkst. litų.

Suma padidėja kelis kartus

Dar geriau ministrams. Kiekvieno alga, nepridėjus priedų už stažą, neatskaičius mokesčių siekia viso labo 6860 litų. Tačiau ministrai dar gauna reprezentacinėms reikmėms skiriamą priedą – 8,6 tūkst. litų.

Į Seimą išrinkti ministrai dar gauna jau minėtus kelis tūkstančius litų už kanceliarines, transporto ir kitas išlaidas, nors paprastai Vyriausybės nariai turi ministerijų išlaikomus limuzinus su asmeniniais vairuotojais, gali nevaržomai šnekėti mobiliuoju telefonu.

Paskelbus valdininkų algas, paaiškėjo ir kuriozinių atvejų. Pavyzdžiui, V.Adamkaus asistentė Božena Krasovskaja uždirba 6400 litų – keliais šimtais litų daugiau nei patarėjai. Prezidentūra net paskelbė, kiek uždirba jos kiemsargis – 1152 litus.

Turi veržtis diržus

Tuo tarpu eilinių valdininkų uždarbis auga lėčiau nei infliacija.

„Galimybę didinti atlyginimus ir taip išlaikyti kvalifikuotus tarnautojus riboja įstatymai. Šiuo metu visos galimybės kelti algas jau išnaudotos, todėl gerų specialistų bėgimas į privačias bendroves ir ministerijas mums kelia daug nerimo", – pripažino Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas.

Sostinės savivaldybėje pastaruoju metu laisvos 70-80 darbo vietų – dešimtadalis visų etatų. Tačiau kvalifikuotų teisininkų, ekonomistų, miesto plėtros srityje dirbančių jaunų žmonių poros tūkstančių litų atlyginimas netenkina.

Pavyzdžiui, per metus iš 30 savivaldybėje dirbusių teisininkų į kitą darbą išėjo net 8. Tik apšilę kojas savivaldybėje, buvę studentai privačiose bendrovėse ar kitose valstybės institucijose nesunkiai suranda darbą už 3 tūkst. litų ir daugiau.

Privilegijos jau nerūpi

„Prieš kelerius metus daug žmonių veržėsi į valstybės tarnybą. Juos viliojo stabilumas, socialinės garantijos, galbūt ramesnis darbas, tačiau šiemet viskas pasikeitė. Kvalifikuoti valstybės tarnautojai vis dažniau ieško galimybių pereiti į privatų sektorių, kur atlyginimai didesni", – tvirtino darbuotojų atrankos bendrovės „CV Market Lietuva" personalo vadovė Jovita Suslonova.

Tai, kad specialistai dėl mažų atlyginimų vis dažniau traukiasi iš valstybės tarnybos, pripažįsta ir Vidaus reikalų ministerijos Valstybės tarnybos departamento vadovas Osvaldas Šarmavičius.

Keli tūkstančiai pareigybių šiuo metu laisvos. Jei ieškoma aukštos kvalifikacijos specialisto, konkursai dažnai visai neįvyksta.

Įžvelgia stagnaciją

Buvęs finansų viceministras Vitas Vasiliauskas, prieš ketverius metus pasitraukęs iš valstybės tarnybos, tapo advokatu. Jis pripažįsta, kad grįžti į ministeriją jam būtų finansiškai nenaudinga.

„Eičiau tiktai gavęs įdomų pasiūlymą įgyvendinti kokį nors projektą.

Darbas valdiškose įstaigose daugeliui nepatrauklus dėl jose įsigalėjusios stagnacijos", – įsitikinęs buvęs viceministras.

Jį glumina ir nedideli valstybės politikų atlyginimai.

„Svarbius sprendimus šaliai priimantys asmenys privalo jaustis laisvi, nepriklausyti nuo jokių rėmėjų, todėl jie turėtų uždirbti daugiau.

Tuomet nereikės didinti algų skiriant įvairių priedų ir priemokų", – sako V.Vasiliauskas.

 

Šalies vadovų ir valdininkų uždarbis

 

Pareigybė Lt per mėnesį neatskaičius mokesčių

 

Prezidentas V.Adamkus 32 270

Seimo pirmininkas Č.Juršėnas 30 051

Premjeras G.Kirkilas 23 568

Aplinkos ministras A.Paulauskas 23 809

Žemės ūkio ministrė K.Prunskienė 23 603

Finansų ministras R.Šadžius 16 228

Viceministrai ir ministerijų sekretoriai 6500-8000

Lietuvos banko valdybos pirmininkas R.Šarkinas 25 819

Konstitucinio teismo pirmininkas K.Lapinskas 16 763

Didžiausią stažą turintis Aukščiausiojo teismo teisėjas 8246

Generalinis prokuroras A.Valantinas 12 932

Kariuomenės vadas V.Tutkus 11 255

„Sodros" direktorius M.Mikaila 9619

Seimo nariai 13 500

Vilniaus meras J.Imbrasas 6518

Prezidento ir premjero patarėjai 5830 (be priedų)

Premjero atstovė spaudai N.Pumprickaitė 8170

Prezidento asistentė B.Krasovskaja 6400

Prezidento sekretorė 3584

Departamentų direktoriai 5608

Skyrių vedėjai 3561

Vyriausieji specialistai 2544

Vyresnieji specialistai 2367

Specialistai 2245

 

Pastaba. Prie valstybės vadovų, ministrų, Seimo narių pajamų priskirti priedai už stažą, reprezentacines, kanceliarines ir kitokias išlaidas. Vidutiniai atlyginimai apskaičiuoti 2007 m. pabaigoje. Kai kurios institucijos tikslių atlyginimų nenurodė, todėl juos teko skaičiuoti žurnalistams. Pateiktas uždarbio dydis yra neatskaičius mokesčių. Pastarieji neskaičiuojami nuo reprezentacinių ir kanceliarinių išlaidų.

Komentarų nėra: