2008-02-01

Klaipėdos m. tarybai: dėl antipaveldinių detaliųjų planų projektų 20080130

Klaipėdos miesto savivaldybės Tarybai,

2008 01 30

Metodiškas ir rafinuotas žmonių apgaudinėjimas. Tik taip galima įvertinti Klaipėdos miesto Savivaldybės administracijos, kuriai vadovauja Liberalų ir Centro sąjungos narys p. R. Taraškevičius ir jo bendražygiai, veiksmus Klaipėdos Senamiesčio atžvilgiu.
Šiandien Jums yra siūloma tvirtinti ypač didelė detaliųjų planų serija. Iš jų net keletas rengti sklypams, esantiems Klaipėdos miesto istorinėje dalyje (paminklo kodas U16) ir net Senamiestyje (paminklo nr. U17). Apie vieno iš jų, Didžiojo Vandens g.8 ir jo gretimybių detaliojo plano sprendinių, svarstymą įvykusį 2006 11 02, teko išgirsti iš lūpų į lūpas, tad buvo spėta sudalyvauti ir pareikšti nuomonę. Svarstyme buvo pastebėta, kad detalųjį planą rengusieji nepaisė ypač griežtai Senamiesčio statusui keliamo tūrių reikalavimo bei būtinybės atsižvelgti į istoriškai buvusią erdvinę kompoziciją. Tuomet detaliajam planui buvo nepritarta. Galima būtų tik apgailestauti, kad eilinį kartą dėl ne nuo mūsų priklausiusių aplinkybių, taip ir neteko susipažinti su paskutiniais svarstymais. Nepaisant to, susipažinę su Jums tvirtinimui siūlomais detaliaisiais projektais, turime konstatuoti, kad siūlomame tvirtinti Didžiosios Vandens g. 8 ir gretimybių detaliajame plane, į 2006 11 02 svarstyme pateiktas pastabas nebuvo atsižvelgta – siūlomi patvirtinti tūriai akivaizdžiai ir akiplėšiškai prasilenkia su Senamiesčiui taikomomis paminklinio statuso apibrėžtimis.
Tą patį būtų galima pasakyti ir apie kitus detaliuosius planus - pvz. teritorijos tarp Pievų Tako, I. Kanto, Gintaro gatvių (atkuriamo unikalaus Bauhauzo parko teritorijoje numatoma sklypų naujoms statyboms formavimo galimybė). Piktybines paveldo verčių ignoravimo tendencijų įtvirtinimo ir tokių darbų tąsą Klaipėdos m. savivaldybėje iliustruoja ją „garsinantis“ apartamentų „Jono namai“ statybų ant seniausios bažnyčios pamatų bei žymiausių klaipėdiečių kapavietės precedentas.
Be to norime atkreipti dėmesį į Jūsų pačių patvirtinto Klaipėdos miesto bendrojo plano Kultūros paveldo dalies sprendinius:
„7.1. Paruošti Klaipėdos senamiesčio ir Klaipėdos miesto istorinės dalies regeneravimo programas.
7.2. Parengti Klaipėdos senamiesčio (U17) specialųjį planą, kuris patikslintų teritorijų ribas bei apsaugos zonas.
7.3. Parengti Klaipėdos senamiesčio (U17) paveldotvarkos projektą, kuris užtikrintų šios teritorijos išsaugojimą bei įteisintų paveldosaugos reikalavimus ir konkrečių tvarkymo priemonių sistemą.
7.4. Saugoti ir tvarkyti senamiesčio teritorijoje esantį gatvių tinklą, aikščių, gatvių ir posesijų struktūrą, statinių kompleksus ir ansamblius, erdvinę struktūrą ir istorinį medžiagiškumą, reljefo formas, kultūrinį sluoksnį ir viešąsias erdves.
...
7.10. Parengti Klaipėdos miesto istorinės dalies (U16) specialųjį planą, kuris patikslintų teritorijų ribas bei apsaugos zonas.
7.11. Parengti Klaipėdos senamiesčio (U17) paveldotvarkos projektą, kuris užtikrintų šios teritorijos išsaugojimą bei įteisintų paveldosaugos reikalavimus ir konkrečių tvarkymo priemonių sistemą.
7.14. Planuojant naujas statybas Klaipėdos senamiestyje, Klaipėdos miesto istorinėje dalyje ir kitose kultūros paveldo teritorijose, išsaugoti istorinį urbanistinį audinį ir charakteringą erdvinę struktūrą, paryškinant paveldo objektų savybių savitumą, dominavimą naujos architektūros atžvilgiu. Naujos architektūros siluetas, tūriai, užstatymo linijos, kompozicija, masės, mastelis ir fasadų medžiagos turi būti suderintos su tradicinėmis, sudaryti pusiausvyrą su kontekstu, jam nepakenkiant, nesumažinant bendro naudojimo erdvių.
...
7.16. Kultūros paveldo objektai saugomi kartu su visumą sudarančiu kraštovaizdžiu.
...
7.19. Senąsias kapinaites ir kapavietes saugoti ir tvarkyti viešam pažinimui ir pagarbai.
...
7.26. Želdiniai, esantys Kultūros paveldo teritorijose, turi būti saugomi, nes yra vertingi kaip sudarantys vieningą visumą su užstatymu, kuriam būdinga žmogaus veikla, gamtinės ir istorinės aplinkos dermė.“
Akivaizdu, kad Jums tvirtinimui siūlomi detalieji planai sklypams, esantiems tiek Klaipėdos miesto Istorinėje dalyje (U16) tiek ir Senamiestyje (U17), neatitinka visos eilės ( pabrėžiame – ne vieno kurio nors sprendinio, bet visos eilės) Klaipėdos miesto Bendrojo plano Kultūros paveldo dalies sprendinių reikalavimų. Tai gali reikšti tik vieną – akivaizdžią savivalę.
Susiklosčius tokiai padėčiai mes kreipiamės į Klaipėdos Savivaldybės Tarybą ragindami nedaryti neatsakingų sprendimų.
Reikalaujame baigti pilietinę nuostatą reiškiančios Klaipėdos visuomenės dalies ignoravimą ir galop deramai sutvarkyti skelbimų apie projektus, kurie yra svarbūs Klaipėdos miestui ir jo žmonėms, išviešinimo tvarką, t.y. išspręsti tai, ko reikalavome nuo 2006 m. pavasario ir ne kartą informavome miesto merą p. Taraškevičių (per tą laiką padorus šeimininkas, jei negali kitaip sutvarkyti optimaliai prieinamo informacijos išviešinimo, kvietimus būtų išsiuntęs asmeniškai kiekvienam besidominčiajam, ar bent jau susiorganizavusioms grupėms, juo labiau, kad jos nesislapsto). Atsisakymas spręsti šį klausimą – traktuotinas kaip siekis instrumentalizuoti statybų biznį savo interesams, kaip sąmoningas klaipėdiečių apgaudinėjimas.
Vienintelė galima išeitis kaip logiškiau šiuo metu išspręsti Lietuvos valstybės kultūros paveldo objektų , kuriais yra Klaipėdos Senamiestis (U17) ir miesto Istorinė dalis (U16), verčių išsaugojimą - sugrąžinti Klaipėdos Senamiestyje (U 17) ir Istorinėje miesto dalyje (U16) esančių sklypų detaliuosius planus pakartotiniam svarstymui.
Panašios tendencijos pastebimos ir sprendžiant planavimo klausimus susijusius su gamtos paveldu bei gamtosauga. Visa tai verčia ieškoti būdų telkti visas pilietišką poziciją reiškiančias Klaipėdos miestiečių jėgas ir koordinuoti veiksmus.

LR Pensininkų partijos Klaipėdos skyrius Vidas Sutkus

Lietuvos piliečių sąjunga Jonas Jogutis

Klaipėdos miestiečių iniciatyvinės grupės įgaliotas asmuo Egidijus Baranauskas

Alternatyvios kultūros paveldo komisijos atstovas Klaipėdoje Dainius Elertas


Kontaktinis adresas: Šilutės 57, Klaipėda

Komentarų nėra: