2008-02-01

Su paveldu kovojama buldozeriais ELERTAS APIE BAKENO NUGRIOVIMĄ VŽ 08020

Dainius Elertas, Alternatyvios kultūros paveldo komisijos atstovas Klaipėdai
 

http://www.vakarozinios.lt/lt/naujienos/lietuva/nuomones/su_paveldu_kovojama_buldozeriais

 

2008 vasario mėn. 1 d. 08:28

 

Šių metų sausio 15 dieną buvo nugriautas ir atiduotas į metalo laužą seniausias Klaipėdos navigacijos bokštas - bakenas (Švyturio gatvėje). "Simboliška", kad jis nugriautas minint Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 85 metų sukaktį, - rašoma "Vakaro žinių" puslapyje "Laiškai".

Bakenas yra technikos (kniedytas) ir jūrinio paveldo objektas - vienintelis toks Lietuvoje. Tai pats seniausias Klaipėdos navigacinis įrenginys. Šioje vietoje bakenas stovėjo jau XVIII a. Bakenai orientavo į Klaipėdą įplaukiančius laivus.

Vienintelio likusio bakeno nugriovimas - didelė žala Lietuvos ir Klaipėdos kraštovaizdžiui.

Nuvertę bakeną darbininkai nuplėšė ir autentiškus senus skriemulius. Buvo išsiaiškinta, kad į kelias dalis perpjautas bakenas nugabentas į laivų statyklą. Visuomenei pasipiktinus, bakeno liekanos per dieną buvo skubiai susmulkintos ir suverstos į metalo laužą.

Nėra pagrindo teigti, kad Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio ir Klaipėdos savivaldybės paveldosaugos skyriaus specialistai nežinojo apie šio objekto vertę. Gal taip sudaromos sąlygos Klaipėdos uosto direkcijos veiksmams ir atveriama erdvė naujoms statyboms?

 

Komentarų nėra: