2008-02-01

DĖL KLAIPĖDOS M. SAVIVALDYBĖS TARYBOS 2008 01 31 D. POSĖDŽIO PARENGIAMOSIOS MEDŽIAGOS NEIŠTRYNIMO IR VIEŠOJO INTERESO APGYNIMO

KLAIPĖDOS MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBOS
MIESTO ŪKIO KOMITETAS

Liepų g. 11, LT- 91502 Klaipėda, mob. 8 652 76 250 , el. p. naglis.puteikis@klaipeda.lt


Klaipėdos savivaldybės administracijos darbuotojams, atsakingiems už viešąjį
administravimą, paveldosaugą, architektūrą ir miesto planavimą, bei informacines technologijas

benas.simkus@klaipeda.lt; daiva.paulauskiene@klaipeda.lt; administracija@klaipeda.lt; paminklotv@klaipeda.lt; sabina@klaipeda.lt ; birute.butkuviene@klaipeda.lt ; jurgita.kasperaviciute@klaipeda.lt ; architekt@klaipeda.lt; kestutis.vaitiekunas@klaipeda.lt; vidas.trimonis@klaipeda.lt; mindaugas.petrulis@klaipeda.lt; danguole.ark@klaipeda.lt; genovaite.kazlauskiene@klaipeda.lt; j.vaitukaitis@klaipeda.lt; r.kranauskaite@klaipeda.lt; danguole@klaipeda.lt; b.lenkauskaite@klaipeda.lt; darius.kadys@klaipeda.lt; anzelika.zevnerova@klaipeda.lt; jonas.sneideris@klaipeda.lt; arvidas.jasmanis@klaipeda.lt; gintautas.sarkauskas@klaipeda.lt; nijole.lazutkiene@klaipeda.lt; tomas.bukis@klaipeda.lt; vpk@centras.lt; gjucys@takas.lt; vladniun@takas.lt; paveldo-zinios@googlegroups.com

Nuorašai: Valstybinei kultūros paveldo komisijai (dėl 2 detalių planų)
Alternatyvinei kultūros paveldo komisijai


2008 02 01 Nr.PS-T-1

PRAŠYMAS

DĖL KLAIPĖDOS M. SAVIVALDYBĖS TARYBOS 2008 01 31 D. POSĖDŽIO PARENGIAMOSIOS MEDŽIAGOS NEIŠTRYNIMO IR VIEŠOJO INTERESO APGYNIMO

Klaipėdos miestą valdančios tarybos daugumos politinė vadovybė liepia Jums po kiekvieno tarybos posėdžio ištrinti iš savivaldybės tinklapio parengiamąją posėdžio klausimų medžiagą – tarybos sprendimų projektus kartu su aiškinamaisiais raštais, pridedama medžiaga, detaliųjų planų projektais.
Taip pat Jums liepiama panaikinti nuorodas šią medžiagą ir jos jokiu būdu nearchyvuoti elektroninėse laikmenose.
Tai nelogiška, necivilizuota, prieštarauja sveikam protui, viešojo administravimo nuostatoms ir teisės aktams, europinės civilizacijos normoms.
Tokiu būdu Klaipėdos m. valdžia bando išvengti viešumo ir atskaitomybės rinkėjams.
Suprantu, kad Jūs esate savivaldybės administracijos darbuotojai ir Jums sudėtinga atsisakyti vykdyti net antiįstatyminius, anticivilizacinius savo politinių vadovų nurodymus.
Ir visgi prašau Jūsų neištrinti iš kompiuterinių laikmenų ir internetinio savivaldybės puslapio šio tarybos posėdžio medžiagos dėl žemiau pateikiamų argumentų:

Ir taip jau didelė gėda Klaipėdai, kad jos tarybos posėdžiai netransliuojami internetu, neįrašomi nauja technika, nėra elektroninio balsavimo. Tuo smarkiai atsiliekame nuo kitų Lietuvos savivaldybių.
Vakar dienos tarybos posėdyje pateikiant klaidingą informaciją buvo bandoma patvirtinti nelegalias statybas alaus daryklos sklype (žr. priedą). Vienam tarybos nariui pateikus fotonuotraukas, įrodančias savavalę statybą, klausimas buvo atidėtas.
Taip pat pateikiant klaidingą informaciją buvo bandoma patvirtinti nelegalias statybas Klaipėdos miesto mero R.Taraškevičiaus, kaip jis pats suformulavo „dukros vyro kontroliuojamoje ar įtakojamoje įmonėje“ (AB „Klaipėdos medienoje“), priedą žiūrėti čia. Meras net bandė nusišalinti nuo šio klausimo svarstymo. Šis klausimas buvo nespėtas išnagrinėti.

Politinei tarybos vadovybei neteisingai spaudžiant tarybos narius ir juos, mano manymu, klaidinant, tarybos dauguma priėmė du, mano galva, paminklosaugos teisės aktams prieštaraujančius tarybos sprendimus dėl Mažosios Lietuvos muziejaus būsimo priestato ir buv. Bauhauzo parko regeneravimo.
Pirmu atveju bandoma legalizuoti itin kontroversiško stiklo ir betono priestato statybas senamiestyje D.Vandens g. 8 (žr. 1 priedas ; 2 priedas ; 3 priedas).
Antru atveju suteikiama galimybė rekonstruoti pasieniečių silikatinių plytų sandėliukus ant buvusio parko įvažiavimo Pievų Tako g. tokiu būdu galutinai sunaikinant galimybę atstatyti buvusį parko įvažiavimą (žr. 1 priedas ; 2 priedas ; 3 priedas).
Klaipėdos miestiečių keturių visuomeninių organizacijų raštiški argumentai nebuvo išgirsti (šis kreipiamasis išdalintas prieš posėdį kiekvienam tarybos nariui), o aš dar papildomai perskaičiau jo atitinkamas vietas prieš kiekvieną svarstomą klausimą. Tarybos politinė tarybos vadovybė eilinį kartą atsisakę susitikti su visuomenės atstovais šiuo klausimu, nors viešų svarstymų metu buvo pareikšti argumentuoti prieštaravimai, į kuriuos tradiciškai buvo neatsižvelgta.
Tuo pademonstruotas itin didelė valdžios arogancija ir nekultūringumas, deja jau tapę XXI amžiaus Klaipėdos gyvenimo norma.
Nors Tėvynės sąjungos frakcija, kuriai ir aš priklausau, balsavo prieš, tačiau jos 5 balsai „prieš“ nesutrukdė priimti aukščiau minėtus du sprendimus.
Mano įsitikinimu, šie tarybos sprendimai ypač grubiai pažeidžia paminklosaugą reglamentuojančius aktus.
Ruošiuosi juo skųsti įstatymų nustatyta tvarka kaip pažeidusius viešąjį interesą.
Taip pat ruošiuosi prieš tai tinkamai nenubaudus minėtų savavalių statybų kaltininkų alaus gamyklos sklype ir AB „Klaipėdos medienoje“ neleisti tarybai šio tarybos posėdžio pratęsimo metu kitą ketvirtadienį, t.y. 2008 02 07 d. legalizuoti tokias savavales statybas, nes nebaudžiamos savavalės statybos Lietuvos pajūryje tapo nebevaldomos.
Šiems veiksmams atlikti man, kaip tarybos nariui, reikalinga internete esanti aukščiau minėta medžiaga.
Todėl prašau Jus jos netrinti, palikti veikiančias nuorodas, o jei archyvuosite - palikite veikiančias nuorodas pačiame savivaldybės tinklapyje.
Turint omeny labai stiprius politine ir ekonomine prasme oponentus, be visuomenės pagalbos, be skaidrumo ir žmonių paramos nepavyktų apginti viešo intereso aukščiau minėtais klausimais, jei ši medžiaga liktų tik popierinių kopijų pavidalu ir nebebūtų prieinama savivaldybės tinklapyje visiems norintiems su ja susipažinti.
Pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją ir įstatymus ši medžiaga yra absoliučiai vieša.
Todėl jei gausite žodinį politinių tarybos vadovų ar administracijos direktoriaus nurodymą ištrinti šią medžiagą ir jo internetines prieigas ir/ar visai ištrinti iš elektroninių laikmenų, prašau pareikalauti raštiško tokio nurodymo ir, vadovaujantis pilietine sąžine, visuomenės intereso apgynimo vardan bei valstybės tarnybos įstatymo nuostatomis atsisakyti vykdyti tokį nurodymą.
Esant labai dideliam spaudimui, prašau argumentuoti, kad šis tarybos posėdis dar nesibaigė, jame paskalbta pertrauka iki 2008 02 07 d.
Taip pat prašau atsižvelgti į tai, kad Klaipėda ne tik technologiškai atsilieka e-valdžios ir tarybos bei savivaldybės administracijos internetinio viešumo prasme Lietuvoje. Deja, Klaipėda garsėja ir kaip savavalių statybų sostinė, bei kaip itin aršus paveldo griovimo forpostas Lietuvoje. Be to, šiuos technologinius atsilikimus bei antiįstatymiškus savavalių statybų veiksmus bei paveldo griovimą ir griovikus Klaipėdos miesto politiniai vadovai palaiko visais viešais ir neviešais būdais: raštais, žodžiais, interviu spaudoje, radijuje bei televizijoje, privačiuose pokalbiuose, etc.
Todėl manyčiau, kad vienintelis visuomenei likęs ginklas apsiginti nuo tokių necivilizuotų valdžios veiksmų yra viešumas.
Todėl tikiuosi Jūsų supratimo ir paramos netrinant iš internetinių prieigų minėtos medžiagos.

Valstybinės kultūros paveldo komisijos, toliau - VKPK (dėl aukščiau minėtų patvirtintų dviejų detalių planų) prašau atsiųsti komisijos specialistų bei nepriklausomų ekspertų patikrinimą minimų klausimų nagrinėjimui ir vėliau surengti išvažiuojamąjį posėdį Klaipėdoje. Į Kultūros paveldo departamentą ar Kultūros ministeriją nesikreipiu, nes jų atstovai yra viską, ką aš šiame rašte rašau paminklosaugos klausimais, pagal savo kompetenciją yra suderinę, pasirašę ir vizavę, o ministerijos ir departamento vadovai dar ir sutarę bei susiderinę susitikimų su Klaipėdos m. politine vadovybe metu (apie tai ne kartą rašyta spaudoje). Todėl pagal viešojo administravimo teisės aktų nuostatas jiems minėtų dalykų skųsti negaliu.

P.S.: šį raštą rašau visiems adresatams elektroniniu paštu, nes šiame laiške aktyvuoju nurodomų dokumentų internetines nuorodas. VKPK siunčiu taip pat šį raštą faksu, bet kadangi neįmanoma tokio didelio kiekio dokumentų kopijų išsiųsti techniškai, prašau naudotis el.paštu pateikto šio rašto nuorodomis.

Ūkio komiteto pirmininkas Naglis Puteikis

Komentarų nėra: