2008-02-04

UAB-o "Inred" ir KPD-o daugiabutis ant buv. kapinių Klaipėdoje

Kultūros paveldo departamento direktoriui A.Kuncevičiui (faks.8-52-724058)

 

Fotonuotraukoje: UAB-o "Inred" ir KPD-o daugiabutis gyvenamas namas ant buv. Jono bažnyčios ir joje buvusių kapinių Klaipėdoje
 
Naglio Puteikio, gyv. Vytauto 8-7, Klaipėdoje, tel. 8-620-76250, nputeikis@agency.lt

 

PAREIŠKIMAS

2008 02 04

DĖL GALIMAI NETEISĖTŲ DOKUMENTŲ, KURIŲ PAGRINDU LEISTA

ATLIKTI NETEISĖTUS VEIKSMUS, PANAIKINIMO

 

Kultūros paveldo departamentas (toliau – KPD) yra davęs sutikimą statyti viešbutį (iš tikrųjų leidote statyti ne viešbutį, o daugiabutį gyvenamą namą, žr.: http://www.jononamai.lt) ant buvusios Jono bažnyčios pamatų ir kartu ant jos viduje buvusių kapinių Turgaus g. 37, Klaipėdoje.

Nesenai sužinojau, kad vienu iš pagrindinių dokumentų, kuriais grindžiamas šis neva teisėtas departamento sutikimas – pasitarimo pas užsakovą UAB „Inred" protokolas, kuriame dalyvavusios šalys įskaitant KPD atstovus, neva tai sutiko leisti statyti buvusių kapinių vietoje su sąlyga, kad bus išsaugotas buvusios bažnyčios grindų fragmentas.

Spėjama, kad vienu iš KPD atstovų šiame pasitarime buvo R.Bitinas, kurį Jūs tuo metu buvote laikinai paskyrę KPD Klaipėdos teritorinio padalinio (toliau – TP) vadovu. Mane tuo pat metu buvote komandiravę į R.Bitino vietą – laikinai dirbti vietoje jo Vilniaus teritorinio padalinio vadovu.

Tada nesupratau, kodėl Jūs mus sukeitėte vietomis savaitei ar dviem. Aiškinote, kad tai STT rekomendacija: rotuojant, kad ir laikinai vadovus, sumažėjo korupcijos lygis.

Gal ir sumažėja kur nors. Bet šiuo konkrečiu atveju, pasirodo, kaip tyčia man nesant Klaipėdoje pasirašomas kažkoks protokolas, apie kurio egzistavimą nėra nė mažiausios užuominos kanceliarijoje ir jis man nebuvo nei perduotas, nei parodytas, kai aš vėl grįžau į savo darbo vietą Klaipėdoje.

Šio „protokolo" reikšmė paaiškėja tik dabar, kai visuomeniniai paminklosaugininkai kreipėsi į prokuratūrą dėl neteisėtų daugiabučio statybų minėtoje vietoje.

Šis „dokumentas", pasirodo, yra pagrindinis KPD sutikimo šioms statyboms argumentas.

Tačiau įstatymai ir teisės aktai nemini kaip teisinę galią turinčių jokių tokių neregistruotų kanceliarijoje ir neaptartų KPD direktoriaus įsakymuose „protokolų".

Atvirkščiai: KPD direktoriaus įsakymuose vienareikšmiškai suformuluota nuostata, kad joks KPD darbuotojas be raštiško KPD direktoriaus leidimo negali dalyvauti kitų institucijų (šiuo atveju UAB „Inred") organizuojamose komisijose.

Tai logiška remiantis taip pat ir bendrosios teisės ir viešojo administravimo pagrindais: jei KPD atstovas pasirašo dokumentą, kurio pagrindu atsiranda teisinės pasekmės, tai jis veikia valstybės vardu, o tai galima tik turint raštišką vadovo įgaliojimą.

Panaši situacija susiklostė, kai vyr. valstybinis inspektorius V.Juška 2006 m. gruodžio mėn. pasirašė „dokumentą" be tikslios datos (?!)– nenumatytų darbų, atliekamų už valstybės biudžeto pinigus privačioje viloje „Hubertus" (Kalno g.4 , Juodkrantė, Neringos m. sav.), aktą. Šis „dokumentas" taip pat neregistruotas kanceliarijoje, tačiau naudotas biudžeto lėšų panaudojimui.

Remiantis aukščiau išdėstytu, prašau:

1. Atsiųsti minėto pasitarimo dėl statybų ant buv. Jono bažnyčios pamatų, kuriame dalyvavo Vilniaus teritorinio padalinio vadovas R.Bitinas protokolo kopiją, o taip pat ir kopiją Jūsų nurodymo ar įsakymo, kuriuo buvo leista R.Bitinui dalyvauti tokioje komisijoje. Jei tokio leidimo nebuvo, prašau panaikinti šį „dokumentą" kaip neteisėtą;

2. Atsiųsti minėto nenumatytų darbų privačioje viloje „Hubertus" akto, kurį 2006 m. gruodžio mėn. pasirašė vyr. valstybinis inspektorius V.Juška kopiją, o taip pat ir kopiją Jūsų nurodymo ar įsakymo, kuriuo buvo leista V.Juškai dalyvauti tokioje komisijoje. Jei tokio leidimo nebuvo, prašau panaikinti šį „dokumentą" kaip neteisėtą;

3. Imtis priemonių, kad KPD darbuotojai be raštiško KPD direktoriaus leidimo nedalyvautų tokiose komisijose, o jei gavę įgaliojimus dalyvauja – kad tokie protokolai būtų registruoti KPD TP raštinėje;

4. Jei atsakysite neigiamai, prašau nurodyti tokio Jūsų atsisakymo apskundimo tvarką kaip kad nurodo viešąjį administravimą reglamentuojantys teisės aktai.

 

Naglis Puteikis



--
Naglis Puteikis

Blog'as internete: www.puteikis.lt
8-652-76250

Komentarų nėra: