2009-05-21

SKANDALAS DĖL KANCELIARINIŲ IŠLAIDŲ D.BRITANIJOJE

„The Sunday Times", AP, „Reuters" ir "Lietuvos rytas" 2009-05-18 07:50

Didžiosios Britanijos politikams teks brangiai sumokėti už šalies mokesčių mokėtojų pinigų švaistymą. Pagrindinės partijos gali nesitikėti svarios paramos per būsimus Europos Parlamento rinkimus. Maža to, britai nori pirmalaikių šalies parlamento rinkimų.

D.Britanijos premjeras G.Brownas kaip įmanydamas atsiprašinėja dėl politikų išlaidumo, tačiau tokie jo pareiškimai įtikina ne visus.  "Reuters"

Kaip smarkiai britai nusivylę pagrindinių šalies partijų politikais, parodė naujausios apklausos.

Apklausos liudija ne tik tai, kad itin sumenko leiboristų, konservatorių ir liberalų demokratų populiarumas.

Bendruomenių rūmų deputatų ir vyriausybės narių išlaidumu pasibaisėję britai apskritai nori pirmalaikių rinkimų.

„Supuvo ne vienas ar du obuoliai, o visas jų krepšys, – vienoje Londono gatvėje mestelėjo ką tik darbo netekęs 41 metų elektrikas Randy. – Mūsų parlamentas anksčiau buvo pavyzdys likusiam pasauliui. Dabar tai – tik pajuokos objektas".

Rinkėjai žada bausti

Nuo dienos, kai dienraštis „The Daily Telegraph" pradėjo spausdinti britų parlamentarų darbo išlaidų išklotines, praėjo jau pusantros savaitės.

Britai kasdien sužino vis naujų detalių apie tai, kaip jų šalies politikai darbo išlaidomis vadina tokius pirkinius kaip žiurkių nuodai, higieniniai paketai, o su darbu susijusiomis paslaugomis vadina ir baseino valymą.

Šalyje kilusi pasipiktinimo audra rimti nė neketina. Atvirkščiai – aiškėja, kad per birželio 7-ąją vyksiančius Europos Parlamento rinkimus britai žada skaudžiai nubausti tris pagrindines šalies partijas.

Valdančiųjų leiboristų populiarumas smuko iki neregėtų žemumų.

Už premjero Gordono Browno vadovaujamą leiboristų partiją balsuotų vos 16 proc. rinkėjų. Leiboristai surinktų tiek pat balsų, kiek ir iki šiol politikos paribiuose buvusi Jungtinės Karalystės Nepriklausomybės partija, atvirai reiškianti euroskepticizmą.

Džiūgauti nėra ko ir liberalams demokratams – ši partija Europos Parlamento rinkimuose, anot apklausų, surinktų 14 proc. balsų.

Atrodo, kad britų rinkėjai smarkiai nenubaus Davido Camerono vadovaujamų konservatorių. Tačiau ir šios partijos populiarumas smuktelėjo – nuo 36 proc. iki 31 proc.

Apžvalgininkų teigimu, rinkėjai gali būti atlaidesni konservatoriams, mat šios partijos vadovybė ryžtingiausiai ėmėsi auklėti prasižengusius politikus. Konservatoriai internete jau paskelbė partijos lyderių darbo išlaidų išklotines.

Vis dėlto svarbiausia, pasak stebėtojų, tai, kad net 40 proc. britų birželio 7-ąją žada arba nebalsuoti, arba rinktis mažųjų partijų kandidatus.

Be to, apklausos rezultatai parodė, kad net 64 proc. britų rinkėjų trokšta pirmalaikių šalies parlamento rinkimų. Eiliniai rinkimai numatyti kitų metų viduryje.

Išlaidavimas nepasikartos?

Skandalo gniuždomų valdančiųjų leiboristų lyderis premjeras G.Brownas dar kartą pakartojo esąs „sukrėstas ir pasipiktinęs" dėl Bendruomenių rūmuose vykusios išlaidavimo orgijos.

„Dar kartą visų partijų vardu atsiprašau visų, kuriems dabar ir taip sunku, – teigė G.Brownas. – Politinė sistema nuvylė mūsų visuomenę.

Patikinu esąs pasiryžęs daryti viską, kad tokie dalykai daugiau nepasikartotų".

Tokį pažadą premjeras, kaip teigiama, davė ir karalienei Elizabeth II, su kuria jis buvo susitikęs praėjusią savaitę.

Be to, vakar G.Brownas savo rašinyje savaitraštyje „News of the World" tikino manąs, kad iš Bendruomenių rūmų turėtų pasitraukti kiekvienas mokesčių mokėtojų pinigais piktnaudžiavęs deputatas.

Praėjusią savaitę narystę Leiboristų partijoje buvo priverstas sustabdyti parlamentaras Elliotas Morley.

Be to, atsistatydino trečiasis pagal rangą Teisingumo ministerijos atstovas jaunesnysis ministras Shahidas Malikas.

Šeštadienį narystės Leiboristų partijoje bent laikinai neteko ir Davidas Chaytoras. Jis, kaip ir E.Morley, prašė kompensuoti būsto paskolos, kuri jau buvo grąžinta, palūkanas.

Rėmėjai piniginių nebetrauks

Bet pastangos išvalyti suteptą mundurą kol kas yra bergždžios. Nuo partijų grasina nusisukti ir jas rėmę verslininkai. Dienraštis „The Guardian" pranešė, kad dosniausi leiboristų finansiniai rėmėjai ketina nutraukti paramą partijai.

Be to, jie jau kreipėsi į leiboristų lyderius, reikalaudami įžūliausius parlamentarus patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Iš dešimties su dienraščiu bendravusių leiboristų finansinių rėmėjų tiktai vienas pažadėjo ir toliau remti partiją.

„Jei tai atsitiktų versle, toks elgesys baigtųsi areštu", – tvirtino milijonierius Moni Varma, iki šiol dosniai rėmęs leiboristus.

Pasitrauks ar bus atleistas?

* Aukščiausio rango politiku, neteksiančiu posto dėl Bendruomenių rūmus sudrebinusio skandalo, tikriausiai taps jų pirmininkas Michaelas Martinas.

* Dar skandalo pradžioje M.Martinas užsipuolė deputatus, paprieštaravusius jo norui ištirti, kaip parlamentarų darbo išlaidų išklotinės atsidūrė dienraščio „The Daily Telegraph" žurnalistų rankose. Tai itin papiktino šalies visuomenę.

* Vėliau paaiškėjo, kad M.Martinas pats įnirtingai priešinosi reformai, kuria būtų pakeistos parlamentarų naudojimosi valstybės pinigais taisyklės.

* Dabar manoma, kad M.Martino likimas jau nulemtas. Bendruomenių rūmuose šiandien tikriausiai bus surengtas balsavimas dėl pasitikėjimo jų pirmininku. M.Martinas taptų pirmuoju atleistu Didžiosios Britanijos parlamento pirmininku per 313 metų.

* Tiesa, M.Martinas savo bičiuliams jau atskleidė esąs pasiruošęs pasitraukti pats – dar prieš balsavimą dėl pasitikėjimo. Tokiu atveju jis iki kitų rinkimų liktų parlamento nariu ir toliau džiaugtųsi 100 tūkst. svarų sterlingų (386 tūkst. litų) metiniu atlyginimu.

Komentarų nėra: