2008-04-15

Gyventojus pribloškė netikėtos statybos KLP DEBRECENO 14 16 20 K DELFI 080414

Gyventojus pribloškė netikėtos statybos DEBRECENO 14 16 20 K DELFI 080414

 

http://www.klaipeda.daily.lt/dialog.print.php?id=1208109037

http://www.delfi.lt/news/economy/realestate/article.php?id=16668463

 

Giedrė Balčiūtė, "Klaipėda" 2008 balandžio mėn. 14 d.

 

Nekreipę dėmesio į raginimus dalyvauti ruošiamų detaliųjų planų svarstyme žmonės gali sulaukti staigmenos – išvysti, kad po jų langais kyla namas. Taip nutiko Klaipėdos Debreceno gatvės 14, 16 ir 20 namų gyventojams. Žmonės skundėsi, jog vieną rytą pažvelgę pro langus pastebėjo, kad vaikų žaidimų aikštelę užėmė statybininkai.

Pradėję klausinėti, ką statybininkai veikia, gyventojai apstulbo išgirdę, kad prie jų namų ruošiamasi statyti naują daugiabutį. Esą viskas jau suderinta, detalieji planai patvirtinti ir niekas dėl to negali reikšti pretenzijų.

„Bet juk ir taip mažai vietos, mes patys neturime kur automobilių palikti, o čia stato naują daugiabutį. Kodėl apskritai daugiabutį reikia grūsti į jau ir taip tankiai apgyvendintus rajonus? Negi nėra vietos arčiau Jūrininkų prospekto?" – piktinosi vardo prašęs neminėti gyventojas.

Klaipėdos savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius patvirtino, kad Debreceno gatvėje vykstančios statybos – teisėtos.

Naujasis penkiaaukštis – vieno įėjimo 20 butų namas – statomas buvusio apleisto prekybos paviljono vietoje. Kažkada šį paviljoną įsigijęs verslininkas tvirtinant kvartalo detalųjį planą pasiekė, kad sklypo paskirtis būtų pakeista iš komercinės į gyvenamąją. Taip jis galėjo gauti leidimą daugiabučiam namui statyti.

Pražiopsojo svarstymą

G.Pocius mano, kad aplinkiniams gyventojams naujojo namo kaimynystė labai gyvenimo kokybės neturėtų pabloginti.

„Anksčiau toje vietoje buvo tik apleistas paviljonas, o dabar teritorija bus visiškai sutvarkyta", – komentavo vedėjas, neslėpęs, kad daugiabutis užims kiek didesnį žemės plotą, negu buvęs paviljonas.

Naujasis namas bus pastatytas taip, kad nė vienam aplinkinių namų neužstotų saulės. Šalia jo, paplatinus įvažiavimą į kiemą, bus įrengta papildomai vietų automobiliams.

Taip pat numatyta vieta buitinių atliekų konteineriams, sporto aikštelė su krepšinio stovais. Visa tai nebus atitverta ir skirta vien naujojo namo gyventojams, visu tuo galės naudotis ir kaimynai. Pasidomėjus, kodėl apie naująsias statybas tik dabar sužinojo kiti, G.Pocius pastebėjo, kad Debreceno gatvės gyventojų situacija – klasikinė. Kai buvo rengiamas „Pempininkų valdų" administruojamos teritorijos detalusis planas, dalyvauti viešame svarstyme ir pareikšti pastabas atėjo vos keli gyventojai. Tarp jų buvo ir sklypo, kuriame dabar statomas daugiabutis namas, savininkas.

Informavo spaudoje

Vedėjas teigė, kad savivaldybė apie detaliojo plano svarstymą gyventojus informavo spaudoje. Įstatymai nenumato, kad apie detaliojo plano rengimą būtina paskelbti ir papildomai gyvenamųjų namų skelbimų lentose. Papildomo informavimo reikėtų nebent tada, jeigu naujosios statybos kaip nors būtų susijusios su aplinkinių gyventojų interesais, pavyzdžiui, sumažėtų jiems paskirtos teritorijos plotas.

G.Pocius įspėjo, kad ir kiti gyventojai atidžiau sektų savivaldybės skelbimus ir neliktų abejingi vešiesiems svarstymams.

Šiuo metu ruošiamasi braižyti „Ąžuolyno valdų" administruojamos teritorijos detalųjį planą. Ateityje bus planuojamos ir kitos miesto teritorijos.


1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

kur ta papildoma automobiliu aikstele ir kada izbrisim is purvo.