2008-04-14

Lenkijoje minima Katynės žudynių aukų atminimo diena 2008 04 13

Katynės žudynių aukų atminimo dieną praėjusiais metais įvedė šios šalies Seimas

 

2008.04.13 17:36 http://www.balsas.lt/naujiena/191378

 

Sekmadienį pirmą kartą Lenkijoje minima Katynės žudynių aukų atminimo diena. Ją praėjusiais metais įvedė šios šalies Seimas, pranešė Lenkijos spaudos agentūra PAP.

Šiemet sukako 65 metai, kai J.Stalino įsakymu NKVD sušaudė 22 tūkst. lenkų, tarp jų - 15 tūkst. lenkų karininkų, kurie pateko į nelaisvę 1939 metų rugsėjo 17 dieną, SSRS klastingai užpuolus Lenkiją, kuri tuo metu kovojo su hitlerine Vokietija.

Apie Katynėje netoli Smolensko aptiktą masinių žudynių vietą vokiečiai paskelbė 1943 metų balandžio 13 dieną. Tačiau jau po dviejų dienų Maskvos radijas apkaltino vokiečius lenkų žudynėmis, aiškindamas, kad lenkų karininkus jie sušaudė 1941 metais. Šios versijos laikėsi ne tik SSRS, bet ir liaudies Lenkijos vadovai.

 

Tiesa paaiškėjo tik daugiau kaip po pusės amžiaus. 1990 metų balandžio 13 dieną Maskva prisipažino, jog lenkų masines žudynes Katynėje, Charkove ir Tverėje vykdė NKVD.

1992 metais Rusijos Federacijos prezidentas Borisas Jelcinas paviešino dokumentus, apkaltinančius žudynėmis SSKP CK politinį biurą ir J.Staliną. Po metų viešėdamas Lenkijoje B.Jelcinas perdavė dalį Katynės žudynių dokumentų.

2005 metais Rusijos karinė prokuratūra užbaigė beveik 14 metų trukusį Katynės žudynių tyrimą, pripažindama, kad tai nebuvo masinės žudynės ir todėl nieko negalima teisti. Rusija nuslėpė net 116 iš 183 tyrimo bylos tomų.

Lenkijos tautos atminimo institutas jau ketveri metai atlieka savo tyrimą, apklausė 2300 liudininkų ir ieško dokumentų užsienio archyvuose.

Neseniai žinomas lenkų kino režisierius Andrzejus Wajda, kurio tėvas taip pat žuvo Katynėje, sukūrė meninį filmą „Katynė". Jis buvo nominuotas šių metų Oskarui kaip geriausias užsienio filmas, tačiau jo negavo.

Ateinantį antradienį filmo premjera įvyks ir Lietuvoje. Jis bus rodomas Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Komentarų nėra: