2008-04-03

Šiauliuose nyksta istorinis Salduvės piliakalnis LRT 080403

Siauliuose nyksta istorinis Salduves piliakalnis LRT 080403

 

http://www.lrt.lt/news.php?strid=5044&id=4450125

 

Keletas komentaru siam straipsniui tema:

 

Savivaldybes logikos sedevras 1: „savivaldybės atstovai sakę neturintys pinigų saugoti unikalią vietą – keletas tukstanciu litu laiptams ir uztvarams visiskai nustekens Amfiteatro skandalu isvarginta ir visuomeniniu protestuotoju praktiskai nubankrotinta savivaldybe;

 

Savivaldybes logikos sedevras 2: " turi būti parengtas specialusis planas ir techninis projektas, tačiau šiais metais pinigų tam neskirta" – jo, jei nera 100 000 Lt vertes spec.plano. tai jokiu budu negalima statyti laikinu laiptu i piliakalni, ar sukalti keleta kuolu, kad nevazinetu auto ir moto, nes kitaip bus baisus pazeidimas;

 

Savivaldybes logikos sedevras 3: „bus paprašyta policijos stebėti parką ir bausti pažeidėjus, paviešinant jų pavardes" – paviesintas pazeidejas issigasta, sumazeja, o  po keliu dienu ir visai isnyksta.

 

Valstybes logikos sedevras 1: pagal sia info tokio reiskinio kaip Kulturos paveldo departamentas ar jo teritorinis padalinys neegzistuopja, nes ...tyli..., gal giliai masto?

 

 

Šiauliuose nyksta istorinis Salduvės piliakalnis LRT 080403

http://www.lrt.lt/news.php?strid=5044&id=4450125

 

2008 04 03 / 11:41 /

 

Šiaulių miesto teritorijoje esantis Salduvės parkas skęsta šiukšlėse, o jo istorinis piliakalnis nepataisomai nyksta. Dienraščiui „Šiaulių kraštas" Šiaulių miesto savivaldybės atstovai sakę neturintys pinigų saugoti unikalią vietą.

Kaip rašo dienraštis, istorinį piliakalnį netrukdomi raižo keturračiai ir motociklai. Dėl to gali nebelikti nei parko, nei piliakalnio: keturračių išrausti grioviai virsta lietaus nutekėjimo kanalais, kurie ardo šlaitą.

Pastebima, kad piliakalnio laiptai - avarinės būklės.

Prieš keletą metų Salduvėje buvo pastatyti pėsčiųjų pažinimo tako stulpai. Dabar jie užmiršti ir sukrypę. Nebeliko nei maršrutų žemėlapių, nei prie stulpų pastatytų suoliukų.

Tarybiniais laikais į parką vedė specialiai apšviestas takas, juo buvo draudžiama važinėti automobiliams. Praeitį mena tiktai surūdijusios šviestuvų liekanos, o taku ir po visą parką važinėja įvairios transporto priemonės.

Didelė parko teritorija tirštai nusėta šiukšlių: šiauliečiai dienraščiui sakė, kad šiukšlių priekabos specialiai vežamos į parką ir išverčiamos tankumyne.

Šiaulių miesto savivaldybėje ši situacija žinoma, tačiau nei paminklosaugininkai, nei kiti atsakingi specialistai neskuba imtis konkrečios iniciatyvos kultūros paveldo objektui saugoti.

Savivaldybės paveldosaugininkas Aleksandras Petrikauskas tvirtina, kad parko rekonstrukcijos ir tvarkymo darbams turi būti parengtas specialusis planas ir techninis projektas, tačiau šiais metais pinigų tam neskirta.

Specialistas negalėjo pasakyti, kada galėtų prasidėti parko tvarkymo darbai.

Salduvės parkas yra valstybės saugomas kultūros paveldo objektas, taigi valstybė, anot paveldosaugininko A. Petrikausko, taip pat turėtų imtis iniciatyvos.

Kaip dienraščiui „Šiaulių kraštas" teigė Šiaulių miesto savivaldybės infrastruktūros skyriaus vyr. specialistas Vilius Puronas, Salduvės parkui tvarkyti balandžio 18 d. bus suorganizuota tarptautinė talka, į kurią bus pasikviesti latviai. 

Antradienį savivaldybės pasitarime nuspręsta pastatyti draudžiamuosius kelio ženklus.

Taip pat bus paprašyta policijos stebėti parką ir bausti pažeidėjus, paviešinant jų pavardes.

 ******

Komentarų nėra: